EU-verbod producten zeehond bestreden

Canada gaat een Europees invoerverbod op zeehondenbont aanvechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat heeft de Canadese regering gisteren aangekondigd nadat het handelsverbod was goedgekeurd door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU.

Het invoerverbod, waartoe werd besloten uit „zorg voor dierenwelzijn bij de praktijken van de zeehondenjacht”, heeft naast bont ook betrekking op andere zeehondenproducten als vlees, blubber (speklaag) en olie. Een uitzondering geldt voor de producten van de traditionele jacht door de Inuïtbevolking van Canada, Alaska, Groenland en Rusland. Het verbod moet van kracht zijn vóór de eerstvolgende zeehondenjacht, in de lente van 2010.

„Wij zijn zeer teleurgesteld over dit besluit”, zei minister van Internationale Handel Stockwell Day gisteren. „Het is naar onze mening niet gepast dat een handelsbesluit wordt genomen dat niet is gebaseerd op wetenschap.”

Canada, dat jaarlijks toestemming geeft voor het doden van ongeveer 300.000 zeehonden op een kudde van naar schatting 5,5 miljoen dieren, zegt dat de jacht verantwoord en humaan is. De oostkust telt ongeveer zevenduizend zeehondenjagers. Zij trekken er in het voorjaar op uit met geweren en knuppels. Economisch gezien hebben velen van hen weinig alternatieven. „Wij verwachten dat de neergang van de commerciële zeehondenjacht doorzet, totdat die voorgoed voorbij is”, zei een woordvoerder van dierenbeschermingsorganisatie IFAW.

Reportage over zeehondenjacht op nrc.nl/buitenland