EU blijft VS data banken leveren

Bankgegevens van Europeanen moeten toegankelijk blijven voor Amerikaanse opsporingsdiensten. De Europese Commissie mag daarover namens de Europese Unie afspraken maken met de Verenigde Staten.

Dat hebben EU-ministers van Buitenlandse Zaken gisteren unaniem besloten. Europarlementariërs hebben kritiek op die beslissing.

Het gaat om gegevens die afkomstig zijn van Swift, een organisatie die het betalingsverkeer tussen banken regelt. Swift is verantwoordelijk voor zo’n 14 miljoen transacties per dag. In 2006 reageerden Europese politici verbaasd toen bekend werd dat de Amerikanen informatie kregen van Swift. Dat was in strijd met Europese en Belgische privacywetgeving.

Het hoofdkantoor van Swift is gevestigd in België. Maar Swift heeft ook een vestiging in de VS waar de gegevens van Europese klanten worden bewaard. Op grond van Amerikaanse antiterrorismewetgeving was Swift verplicht de Amerikaanse autoriteiten te helpen. In 2007 sloten de VS en de EU een akkoord waarin de Amerikanen beloofden zorgvuldig te zullen omgaan met informatie van Europeanen.

Maar Swift heeft aangekondigd dat het de gegevens van Europese klanten vanaf dit najaar alleen nog bewaart in Europese datacentra, in Zwitserland en Nederland. Daardoor zouden de Amerikanen er geen toegang meer toe hebben. „Dat zou extreem gevaarlijk zijn”, zegt eurocommissaris Jacques Barrot (Justitie).

Barrot wil daarom snel een tijdelijk akkoord sluiten met de VS. Later moet er een definitief akkoord komen, wanneer het Verdrag van Lissabon van kracht is geworden, mogelijk over enkele maanden. Volgens dat nieuwe EU-verdrag mag ook het Europees Parlement dan meebeslissen over een akkoord met de Verenigde Staten.

Europarlementariërs willen nu al betrokken worden bij onderhandelingen met de VS. „Als je een tijdelijk akkoord sluit met de Amerikanen, krijg je dat straks natuurlijk niet meer van tafel”, zegt Sophie In ’t Veld (D66). Ze vindt het raar dat de Amerikanen informatie krijgen, terwijl daar in Europa geen regeling voor is. „Ondertussen krijgen Europese inlichtingendiensten deze gegevens natuurlijk wel via de Amerikanen. Ik denk dat Europese regeringen het wel makkelijk vinden zo.”

    • Jeroen van der Kris