Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De worstjes smaken naar wormen, volgens Jonathan

Toon mij wat er op uw barbecue ligt en ik zeg u wie u bent. Een zomerse serie over mensen en eten in de buitenlucht.

De worstjes smaken naar wormen, volgens Jonathan Achter het vlees Vlaardingen, jongerencentrum Europe Nederland, Amsterdam, 04-07-09 Mohammed Husseins BBQ. © Foto Merlin Daleman
De worstjes smaken naar wormen, volgens Jonathan Achter het vlees Vlaardingen, jongerencentrum Europe Nederland, Amsterdam, 04-07-09 Mohammed Husseins BBQ. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Er zijn halalworstjes en er zijn niet-halalworstjes. De halalworstjes zijn voor de moslims, de niet-halalworstjes zijn voor de niet-moslims die het zielig vinden dat een onverdoofd dier de keel wordt doorgesneden. Er zijn halal-hamburgers en er zijn niet-halalhamburgers. En er zijn uienringen. Er is geen kip. Het is een misverstand dat alle kip rein is. Ook kip moet ritueel geslacht worden voordat moslims het mogen eten.

Er zijn islamitische kinderen en er zijn niet-islamitische kinderen bij de barbecue in jongerencentrum Europe tussen de hoogbouwflats in Vlaardingen. Hun ouders komen uit verschillende landen. Zo is daar Guled (8) uit Somalië, Jonathan (8) uit Eritrea, Tolga en Hasan, allebei 8 en uit Turkije en Jessie (8) uit Nederland.

Afkomst vindt niemand belangrijk. „Boeit niet”, zeggen ze dan. Het boeit wel of iemand van gamen houdt, van tafelvoetbal of basketbal.

De barbecue is gratis. Als er gebarbecued wordt, komen de jongens altijd. Alleen Jessie is voor het eerst. Hij vroeg wel drie keer aan de leiding of hij welkom was. Na de derde keer nam jongerenopbouwwerker Jamal Challiui hem apart en zei nadrukkelijk: „Iedereen die zich min of meer aan de regels houdt, is van harte welkom.” Min of meer? „Het zijn kinderen. Een fout maken moet kunnen. Daarvan leren ze.”

„De hamburgers zijn lekker, de worstjes smaken naar wormen”, zegt Jonathan.

„Hoeveel worstjes heb jij op?”, vraagt Jamal.

„Drie.”

Jamal: „Nou dan.”

Guled kan het woord ‘koffiezetapparaat’ boeren, zegt hij. Hij kijkt vragend naar Jamal. Mag het? Vooruit dan maar, één keer. Guled slikt een paar happen lucht in en boert het woord koffiezetapparaat. Nu wil Tolga het ook proberen. Dat mag niet meer. „Genoeg geboerd”, zegt Jamal.

„Mogen we op de playstation?”, vraagt Hasan.

„Ben ik in gesprek of ben ik niet in gesprek?”, vraagt Jamal.

„Je bent in gesprek.”

„En wat doe je dan?”

„Even wachten.”

Even later. „Mogen we op de playstation?” De playstation is populair. In het jongerencentrum is een van de muren er speciaal voor gestuct en wit geverfd. Het beeld wordt levensgroot geprojecteerd.

Emre (14) uit Turkije, Emad (15) uit Joegoslavië en Wesley uit Nederland zijn na de hamburgers en worstjes even weggeweest en komen nu weer aanslenteren. Ze hangen tegen een muurtje. Ze zijn bang dat ze zich gaan vervelen in de zomervakantie. Veel van hun vrienden zijn weg. Straks als Wesley naar de camping is, zijn ze met maar vier vrienden in de wijk.

„Dan komen jullie toch lekker hier”, roept Jamal.

Dat doen ze ook, zeggen ze. Zij houden ook van de playstation en tafelvoetbal. Maar je kan niet de hele dag met de playstation spelen. Soms zijn er uitjes. Daarvoor moeten ze eerst punten verdienen. Dat kan door zich goed te gedragen of ergens bij te helpen. Voor wafels bakken op een buurtfeest krijgen ze één punt. Drie punten is genoeg voor een uitje, naar Walibi, bijvoorbeeld. Met vijf punten mogen ze mee survivallen in de Ardennen.

Er zijn ook activiteiten in het jongerencentrum. Zoals laatst drie voorlichtingsavonden. „Waar gingen die ook al weer over, jongens”, vraagt Jamal. Emad lacht besmuikt. „Eén over alcohol en één over drugs”, zegt hij. „En één over seks”, zegt Jamal. Ze zijn allemaal gekomen, want de beloning was een dag lasergamen in Rotterdam.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Foto barbecue

Bij het artikel De worstjes smaken naar wormen, volgens Jonathan (28 juli, pagina 3) is een verkeerde foto geplaatst. De juiste foto is, met het bijbehorende artikel, te zien op nrc.nl/binnenland.