De mooiste dag van je leven

Foto Willem Sluyterman van Loo De mooiste dag van je leven De bruiloft van Ruslan Gubceac en Nadea Repede, op 17 juli jongstleden, in Moldavië. Fotograaf Willem Sluyterman van Loo was erbij, in het arme plattelandsdorp Sanatauca. Hij is bezig een fotoreportage te maken over Moldavië, omdat daar komende woensdag parlementsverkiezingen worden. Hij was meegenomen naar de bruiloft door de mensen waar hij logeert. Sluyterman van Loo, Willem

De bruiloft van Ruslan Gubceac en Nadea Repede, op 17 juli jongstleden, in Moldavië. Fotograaf Willem Sluyterman van Loo was erbij, in het arme plattelandsdorp Sanatauca. Hij is bezig een fotoreportage te maken over Moldavië, omdat daar komende woensdag parlementsverkiezingen worden. Hij was meegenomen naar de bruiloft door de mensen waar hij logeert. Hij vertelt:

„De trouwerij begon ’s ochtends vroeg met het aankleden en opdoffen van de bruid. ’s Middags trouwde een ambtenaar het paar op locatie. ’s Avonds was er feest. Het hele dorp was uitgenodigd in de aula van de dorpsschool. Het is vakantie, dus de school werd niet gebruikt, maar daardoor werkten de toiletten niet.

De ongeveer 200 genodigden werden getrakteerd op een overvloedige maaltijd. Met gruwelijk veel eten, want weinig eten staat in Moldavië gelijk aan een karige bruiloft. Het eten bestond vooral uit veel vlees, gehakt met rijst, koolbladeren, kip in gelei, ham, gefrituurde vis en enorme kikkererwten. Ook werd er veel gedronken, vooral wijn en cognac.

De band stond binnen, de gasten dansten buiten op het schoolplein. Er klonk typische Balkanmuziek. Aan het einde van de avond ging het bruidspaar rond met een mandje. Iedere genodigde wenste het paar veel geluk en vertelde hardop de schenking die zij in het mandje legden.

Het meisje rechts op de foto is het zusje van de bruid, Diana Repede. Alle naaste vrienden en familie van de bruid droegen een sjerp. Het witte kanten mutsje van de bruid moet haar voorbereiden op huishoudelijk werk.”

Lees meer over de bruiloft op willemsvl.blogspot.com