CDA vaart nu toch maar mee in 'provocerende' Gay Pride

Voor het eerst vaart het CDA mee tijdens de Gay Pride. Vorig jaar was de partij nog afwezig. Ook Nederlandse militairen varen dit jaar mee in uniform. Defensie verbood dit tot voor kort.

Kamerlid Corien Jonker, woordvoerder homo-emancipatie, sluit zich aan bij drie christelijke homo-organisaties. Gezamenlijk delen die een zogenoemd ‘heilig bootje’ met als motto ‘christen en homo – gewoon buitengewoon’.

Jonker staat op de boot naast veertig christelijke homo’s en lesbiennes. Vorig jaar noemde Jonker het imago van de Gay Pride nog „provocerend” en „eenzijdig”.

„Dit jaar maak ik een andere afweging”, zegt het Kamerlid nu. Als reden noemt Jonker dat zij, in tegenstelling tot vorig jaar, een uitnodiging heeft ontvangen van christelijke homo-organisaties om op hun boot mee te varen.

Jonker ontkent dat haar deelname iets te maken heeft met de grote vertegenwoordiging van de PvdA-fractie op de vorige Gay Pride. „Ik heb daar niet eens over nagedacht”, zegt Jonker.

„Religie staat voor mij voor acceptatie”, zegt Jonker. „Er is onder christelijke homoseksuelen nog veel schroom het onderwerp bespreekbaar te maken. Ik wil ze daarbij steunen.”

Zaterdag zal minister Plasterk (PvdA, homo-emancipatie) opnieuw meevaren. Hij vraagt dit jaar aandacht voor homoseksualiteit op scholen. Onder de opvarenden bevinden zich daarom leerlingen en docenten.

Het is de veertiende keer dat Amsterdam de Gay Pride houdt. Dit keer zullen ook dertig bekende sporters meevaren, onder wie oud-voetballers Pierre van Hooijdonk, Aaron Winter en ex-hockeyster Minke Booij.

Defensie laat in een reactie weten er geen probleem mee te hebben als militairen meevaren, „mits ze een correct tenue dragen”.

Job Cohen trouwt tijdens de rondvaart vijf homoseksuele en lesbische stellen van Nederlands-Amerikaanse afkomst. Hij wil hiermee een signaal afgeven aan de Verenigde Staten.

De ChristenUnie, de derde coalitiepartner, blijft afwezig. De partij zegt dat deelname aan de Gay Pride niet de manier is om emancipatie te bevorderen. In reactie op de vele PvdA’ers die vorig jaar op een boot stonden zei minister Van Middelkoop (Defensie) dit „een beetje provocerend” te vinden.