Alkmaarder in Soundmixshow

Veel sterren stonden al voor de camera voordat ze beroemd werden. Vandaag: zanger Marco Borsato

Hoed, staartje: de jonge Borsato

De kandidaten werden destijds niet bij hun eigen naam genoemd, maar bij die van hun grote voorbeeld. „Billy Vera!” riep presentator Henny Huisman dan ook in de finale-uitzending van de Soundmixshow van 7 april 1990. Waarop niet de gelijknamige Amerikaanse zanger verscheen, maar een 23-jarige jongeman uit Alkmaar die Vera’s toenmalige hit At this moment aanhief. Hij droeg een lange zwarte jas, een zwart pak en een zwarte gleufhoed waaronder zijn ogen grotendeels schuil gingen. Zijn snorretje had een scheiding in het midden. En als de camera zijn profiel in beeld bracht, was onder de rand van de hoed nog een klein paardenstaartje te zien.

De negende finalekandidaat in deze talentenjacht leek, kortom, gemodelleerd naar een ietwat louche ogend type uit een maffiafilm. Als hij toen al een manager had gehad, zou die hem zo’n uitdossing met klem hebben afgeraden. Maar door de dramatiek van zijn optreden – hoge uithalen, gebalde vuisten – en wellicht ook door de verrassende aanwezigheid van zijn uit Italië overgevlogen vader, gingen de meeste stemmen naar Marco Borsato.

Aan die zege waren enkele ongewisse maanden voorafgegaan. Joop van den Ende, wiens tv-productiebedrijf steeds succesvoller werd, had de Soundmixshow tot dusver gemaakt voor de KRO. Toen hij echter zijn eigen zender TV10 had opgericht, wenste de KRO geen zaken meer met Van den Ende te doen. Huismans show zou zodoende verhuizen naar TV10. In afwachting van de start van de nieuwe zender werden overal in het land nieuwe voorronden georganiseerd. Maar toen alle kandidaten voor de tv-shows waren geselecteerd, bleek dat TV10 geen zendvergunning zou krijgen. En het duurde daarna nog geruime tijd voordat Van den Ende zijn producties uiteindelijk onder had gebracht bij het concurrerende RTL-Veronique dat als buitenlandse (want Luxemburgse) onderneming wel een vergunning had gekregen. Tegen buitenlandse commerciële zenders kon het kabinet nu eenmaal niets uitrichten. De deal tussen de twee voormalige vijanden kwam niet van harte tot stand, maar er zat niets anders op. Van den Ende beschikte over veel programma's, maar had geen zender – en RTL had wel een zender, maar geen programma's.

„Zoals de Alkmaarder Marco Borsato afgelopen zaterdag met een grote meerderheid aan stemmen de finale van deze tv-wedstrijd voor onbekend amusementstalent won, tart de fantasie van de stoutste dromen”, schreef de Alkmaarse Courant na afloop. Maar blijkens de rest van het artikel liet de betrokkene zich het hoofd nog niet op hol brengen: „Marco beseft heel goed dat het winnen nog geen garantie is voor een carrière”.

Henk van Gelder

Bekijk Marco Borsato en rest serie op nrc.nl/achterpagina

    • Henk van Gelder