150 doden bij religieus geweld in Nigeria

Bij drie aanvallen van streng-islamitische militanten op politieposten in het noorden van Nigeria zijn sinds zondag 150 doden gevallen. De milities vechten voor een striktere naleving van de islamitische wet in het overwegend door moslims bewoonde noorden van Nigeria.

Ooggetuigen maakten gisteren melding van nieuwe vuurgevechten rond politiestations in de stad Potiskum, in de deelstaat Yobe, en Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. In Potiskum werd het politiestation in brand gestoken, aldus ooggetuigen. Een verslaggever van de BBC heeft honderd lichamen geteld, de meeste van militanten, vlakbij het politiebureau in Maiduguri.

Zondag vielen volgens ooggetuigen en ziekenhuismedewerkers ruim vijftig doden toen islamitische militanten in de aangrenzende deelstaat Bauchi een aanval lanceerden tegen een politiepost. Het geweld barstte los toen naar schatting zeventig militanten met vuurwapens en explosieven het politiestation aanvielen, naar verluidt uit wraak voor de arrestatie van hun leiders. Politieagenten en soldaten lanceerden een tegenaanval.

Het geweld in de deelstaat Borno was volgens ooggetuigen het werk van de ‘Talibaan’, een aanduiding die wordt gebruikt voor de fundamentalistische groepering Boko Haram. Deze groepering voerde in ieder geval de aanval zondag in de deelstaat Bauchi uit. Boko Haram vestigde in 2004 een basis in Yobe, wat er mogelijk op duidt dat de groep ook betrokken is bij de aanval in deze deelstaat.

Nigeria, het meest inwonerrijke land van Afrika met 140 miljoen inwoners, is verdeeld in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Twaalf van de zesendertig Nigeriaanse deelstaten voerden in 2000 een strenge vorm van islamitische wetgeving in. Boko Haram vindt dat die onvoldoende wordt nageleefd.

In de stad Jos vielen vorig jaar honderden doden bij geweld tussen moslims en christenen. In Jos lijkt het religieuze geweld echter meer een uiting van andere conflicten, over onder andere grondbezit. (Reuters, AP, BBC)