Zon en buien

De zomer wordt tot nu toe gekenmerkt door wisselvalligheid: over een aantal dagen gezien loopt de temperatuur op, totdat onweersbuien een eind maken aan het mooie weer en een korte koele periode volgt.

De komende dagen bevindt Nederland zich op de grens tussen hoge en lage druk. Een complex lagedrukgebied bevindt zich op de oceaan met uitlopers van slecht weer tot in Midden-Europa; hogedruk bevindt zich net ten zuiden en ten oosten van ons. De komende dagen breidt dit gebied met warme lucht zich vanuit het zuiden uit richting Nederland om weer te worden gevolgd door een buiengebied.

Vanavond klaart het op, maar in de nacht kan er langs de kust weer een buitje vallen. Het koelt af naar 12 tot 14 graden. Morgen trekken deze buitjes het land in, maar de zon is ook nog geregeld te zien. Onder invloed van het naderende hogedrukgebied verdwijnen in de loop van de middag de buien overal en wordt het 20 graden op de Wadden tot 22 graden in Limburg.

Woensdag begint zonnig en de temperatuur loopt snel op naar 24 tot 28 graden. ‘s Middag ontstaan stapelwolken en kan er een enkele bui tot ontwikkeling komen, gevolgd door serieuze onweersbuien in de avond. Donderdag is weer koel, met wind en buien. Herstel volgt vanaf vrijdag: overwegend droog weer en 22 graden.