Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Zelaya voor tweede keer naar grens Honduras

De verdreven president van Honduras, Manuel Zelaya, is zaterdag voor de tweede achtereenvolgende dag naar de grens tussen Nicaragua en Honduras teruggekeerd. Hij eiste dat hij terug mocht keren naar zijn thuisland. Niet alleen om weer als president te worden hersteld, maar ook om zijn familie weer te kunnen zien.

Zelata zei dat hij een tentenkamp wil opzetten aan de Nicaraguaanse kant van de grens. Daar wil hij samen met zijn aanhangers gaan kamperen om de interim-regering in Honduras onder druk te zetten. Zelaya zei dat hij heen en weer zal pendelen tussen de grensovergang en het vlakbij gelegen stadje El Ocotal en dat hij niet meer de grens met Honduras zou oversteken, zoals hij vrijdag deed.

Zaterdagavond hadden zo’n 300 aanhangers van Zelaya zich verzameld bij een bergpas, die Nicaragua met Honduras verbindt. Velen waren de grens naar Nicaragua over geglipt via voetpaden door het bos om grenspatrouilles en militaire wegblokkades te omzeilen. Er was een avondklok ingesteld aan de Hondurese kant van de grens.

Het Hondurese ministerie van Defensie heeft afgelopen weekeinde een verklaring op de website van het leger geplaatst. Daarin stond dat het ministerie zich inzet voor „een oplossing van de problemen van ons land, door middel van een proces van onderhandelingen binnen het raamwerk van het San José-akkoord.” Dit laatste is een verwijzing naar een voorstel van de president van Costa Rica, Oscar Arias, die onderhandelt tussen Zelaya en de interim-regering.

Zelaya eist dat hij wordt hersteld als president na de militaire staatsgreep, die wereldwijd is veroordeeld. De interim-regering van Roberto Micheletti verzet zich tegen het herstel van Zelaya als president, maar niet tegen zijn terugkeer. Volgens de interim-regering moeten de compromissen die zijn voorgesteld door president Arias worden beoordeeld door de Hondurese rechtbanken, het Congres en de nationale aanklager die de beschuldigingen tegen de afgezette president onderzoekt. (AP, Reuters)