Zeker veertig doden bij legeroffensief tegen FARC

Bij een regeringsoffensief, vanuit de lucht en over land, tegen de Colombiaanse strijdgroep FARC zijn de afgelopen dagen volgens het leger zeker veertig guerrillero’s gedood. De bombardementen en aanvallen op de van oorsprong marxistische guerrillabeweging hadden plaats tussen de dorpen Vistahermosa en Puerto Rico, op het platteland van het centraal gelegen departement Meta. Doelwit van ‘Operatie Omega’ was het Frente 43, dat geleid wordt door de belangrijke FARC-commandant Mono Jojoy.

Volgens het leger sluit het net rond Jojoy (echte naam: Víctor Julio Suárez Rojas) zich steeds verder. Binnen het zevenkoppige secretariaat van de FARC geldt de militaire hardliner Jojoy als de nummer 2., na topman Alfonso Cano. De acties van het Frente 43, dat de afgelopen jaren door desertie en legeracties reeds flink uitgedund is, zouden momenteel vooral gericht zijn op het verhinderen van de dood of arrestatie van Jojoy.

De nieuwe minister van Defensie, generaal Freddy Padilla de León, reisde gisteren naar La Macarena, in Meta, en herhaalde zijn oproep aan Jojoy en diens manschappen „om hun levens te redden” en zich over te geven. Volgens het leger heeft Jojoy circa drieduizend manschappen om zich heen verzameld.

De Nederlandse guerrillera Tanja Nijmeijer was in haar beginjaren bij de FARC enige tijd de persoonlijke vertaalster van Mono Jojoy. Of ze nog steeds in zijn eenheid dient, is onbekend. (AP, AFP, EFE)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Minister Colombia

In het bericht Zeker veertig doden bij legeroffensief tegen FARC (27 juli, pagina 5) wordt generaal Freddy Padilla de León de nieuwe minister van Defensie genoemd. Hij is interim-minister tot de voorgedragen Gabriel Silva aantreedt.