Weer spammer beboet

Telecomtoezichthouder Opta heeft een privépersoon boetes van in totaal 250.000 euro opgelegd voor het versturen van spam. Volgens Opta heeft de privépersoon minimaal 21 miljoen spammailtjes verzonden.

Sinds mei 2004 is het in Nederland verboden om zonder toestemming van de ontvanger dit soort elektronische berichten te versturen. Per 1 oktober van dit jaar is het versturen van spam aan bedrijven in Nederland ook strafbaar.

De privépersoon kreeg in 2005 al een boete van de Opta, ook wegens spammen. Elke dag dat hij doorgaat met het versturen van spam, kost hem 5.000 euro, met een maximum van 100.000 euro.

Sinds het spamverbod in 2004 ingegaan is, klagen consumenten over e-mails waarin reclame wordt gemaakt voor de website www.adverterenisgratis.nl. De Opta heeft in maart 2005 Serinco Benelux, de eigenaar van deze website, een officiële waarschuwing gegeven voor het overtreden van het spamverbod. Omdat de klachten bleven binnenstromen, startte de Opta een onderzoek. In november 2007 namen de digitaal rechercheurs van de Opta bij een onaangekondigd bezoek aan het huisadres van de eigenaar van Serinco bewijsmateriaal in beslag.

Vorig jaar gaf Opta ook al aan twee bedrijven en twee bijbehorende privépersonen een boete van in totaal 510.000 euro voor het verspreiden van spam. Het was de hoogste boete die de Opta ooit oplegde voor het versturen van dergelijke ongewenste reclame.