Voetbalsters krijgen klop

Het commentaar van de Duitse tv-verslaggever loog er niet om. „Harmlos und trostlos”, noemde hij het spel van de Nederlandse voetbalsters in de oefeninterland tegen Die Mannschaft (het begrip Frauschaft kennen ze bij de oosterburen niet). De wedstrijd was nog maar een kwartier oud en er stond 2-0 op het scorebord. Het eerste doelpunt kwam op naam van de Nederlandse keeper Loes Geurts, die een ogenschijnlijk makkelijke bal uit haar handen liet glippen. Het tweede kwam van de voet van spits Inka Grings, die twee Nederlandse verdedigers uitspeelde voordat ze strak inschoot. In de vijf kwartier daarna zou Duitsland nog vier keer scoren.

Duitsland ging furieus van start in de Rhein-Neckar-Arena in Sinsheim. Want de ploeg van bondscoach Vera Pauw werd hoog ingeschat door de regerend Europees en wereldkampioen. „Het Nederlands elftal heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld”, memoreerde de Duitse ARD-commentator voorafgaand aan de wedstrijd. „Bij de vorige oefeninterland, twee jaar geleden in Volendam, wist Duitsland met moeite te winnen. En coach Vera Pauw heeft veel aanzien in het internationale vrouwenvoetbal.”

Maar de uitslag van twee jaar geleden in Volendam (0-1) was geflatteerd, gaf Pauw gisteravond toe, per telefoon vanuit Sinsheim. „Duitsland had toen net de wereldtitel gewonnen en trad niet aan op volle sterkte.” Maar dat het krachtsverschil in Sinsheim zó groot zou zijn, had de bondscoach niet verwacht. „Toen we deze oefeninterland planden, ging ik uit van een nederlaag met kleine cijfers. Deze klap zal bij de spelers nog wel even nadreunen.”

En toch had Pauw geen spijt van het prestigieuze treffen met de Europees kampioen, zo vlak voor het EK in Finland. „Beter nu een forse nederlaag dan op het EK”, zei zij. „En het was goed voor de meiden om te spelen in een bomvol stadion [22.550 mensen volgden het duel in Sinsheim, dat via de ARD door zo’n 2 miljoen Duitsers werd gevolgd]. Onze tweede partij op het EK spelen we tegen het gastland. Dan zit het stadion nog voller.”

Alleen spits Manon Melis van het Zweedse FC Malmö kwam zaterdag in scoringspositie voor Nederland. Aanvallend ingestelde spelers als Karin Stevens (Willem II), Sylvia Smit (Heerenveen) en Kristen van de Ven (Willem II) lieten zich niet of nauwelijks zien. „Als je tegen de wereldkampioen speelt, moet je oorlog voeren binnen het veld”, vond Pauw. „Maar in onze feminiene Nederlandse cultuur blijkt dat een moeilijke opgave. Te vaak wordt er nog gereageerd in plaats van geageerd en geanticipeerd.”

Het team van Pauw heeft nog twee oefeninterlands op het programma staan. Zaterdag 8 augustus is Polen de tegenstander in Tilburg, op 13 augustus speelt Nederland in Rusland. Het EK wordt gehouden van 23 augustus tot en met 10 september in Finland.

    • Danielle Pinedo