Verdachte ' loyaal' aan AIVD

De medewerkster van de AIVD die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan onder meer De Telegraaf zegt dat ze „loyaal is aan de AIVD”. Ze zou nooit geheime stukken hebben verkocht.

Dat stelt haar advocaat Erik van Kregten. Volgens de raadsman is de berichtgeving over de affaire en de rol van zijn cliënt onjuist. „In de publiciteit zijn beweringen gedaan die niet overeenkomen met de feiten. Daardoor is mijn cliënt nog eens extra in een zwart daglicht komen te staan.”

De 39-jarige AIVD’ster en haar 48-jarige partner, een ex-medewerker van deze dienst, werden op 18 juni opgepakt op verdenking van het lekken van staatsgeheimen, onder meer aan dagblad De Telegraaf. Tegelijkertijd werd er huiszoeking gedaan bij een journaliste van die krant. Ook zij is verdachte.

Vorige week meldde het NOS-journaal dat de AIVD-medewerkster een geheim rapport over spionage kopieerde en mee naar huis nam. Haar partner zou dat hebben aangeboden aan een commercieel beveiligingsbedrijf. Andere media berichtten dat de twee de informatie wilden verkopen. Volgens advocaat Van Kregten is dat onjuist. „Ik haal nergens uit het dossier dat er stukken te koop zijn aangeboden.”

„Het is maar de vraag of er überhaupt informatie van mijn cliënt vandaan is gekomen,” zegt Van Kregten. Op de vraag of zijn cliënte vindt dat ze onschuldig is, wil de advocaat geen antwoord geven. Evenmin wil hij ingaan op de rol die de 48-jarige partner van de vrouw heeft gespeeld.

Volgens Van Kregten heeft de AIVD’ster haar aanhouding ervaren als „een grote schok”. De vrouw werkte al twaalf jaar voor de AIVD en heeft „altijd alles over gehad” voor de dienst. Ook nu ze verdachte is, voelt de medewerkster zich gebonden aan haar geheimhoudingsplicht. „Verklaren over de AIVD doet ze niet.”

Nadat De Telegraaf dit voorjaar twee artikelen publiceerde op basis van geheime AIVD-informatie, begon deze dienst een intern onderzoek, waarbij vier journalisten van De Telegraaf lange tijd werden afgeluisterd. Afgelopen donderdag gelastte de rechter de AIVD om daar onmiddellijk mee te stoppen.