Uitzonderlijk optreden basketbalteams

Binnen twee weken haalden twee jeugdteams van de basketbalbond de Europese titel in de B-divisie.

De Nederlandse basketbalploeg voor spelers onder 20 jaar is gisteren in Skopje Europees kampioen in de B-divisie geworden. Twee weken geleden behaalden ook de Nederlandse vrouwen tot 20 jaar de Europese titel. Beide teams promoveren naar de A-divisie. „Ongelofelijk en onverwacht”, zegt Mark Schuurman, manager topsport bij de basketbalbond (NBB) die 27 jaar moest wachten op een Europese titel.

Is het toeval dat twee nationale ploegen tegelijk een titel behalen?

Mark Schuurman: „Ja, dit is een uitzonderlijk prestatie. Maar wel een waarvoor de afgelopen jaren veel mensen hard hebben gewerkt. Het basisniveau van de Nederlandse jeugdspelers is sterk verbeterd. De sporters hadden zelf vorig jaar al het idee dat ze met elk team konden meespelen, terwijl sommige jongens pas één jaar international zijn of nog maar een paar jaar basketballen. We kregen ook extra respect van onze tegenstanders.”

Wat belooft dit voor de toekomst van de vaak matig presterende nationale seniorenteams?

„Dat is afwachten. Deze spelers zaten nu in hun piekperiode en gaan bijna allemaal naar de senioren. Met een titel in de B-divisie zijn we het zeventiende land van Europa, maar wel in de meest mondiale sport. Als NBB willen we dit succes op korte termijn gebruiken voor nieuwe leden en toeschouwers bij interlands. De jeugdspelers zijn fantastische ambassadeurs.”

Verwacht u meer jeugdsuccessen?

„We spelen voor het eerst met nationale teams in alle zes de leeftijdscategorieën, dat was in het verleden niet mogelijk. Het doel is in 2016 met alle ploegen op A-niveau te spelen. Deze titels zijn een goede stap, al blijft het met 45.000 leden lastig je te meten met Spanje, dat miljoenen spelers heeft.”

    • Michiel Dekker