Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Drugs

Trimbos: xtc-markt lijkt licht verbeterd

UTRECHT. De xtc-markt is de afgelopen maanden iets schoner dan een half jaar geleden. Momenteel bevatten circa twee op de drie pillen de werkzame stof MDMA, zes maanden terug was dat maar de helft. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of dit een tijdelijke of een permanente verbetering is. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut, zo liet onderzoeker Sander Rigter gisteren weten. Het Trimbos sloeg eerder dit jaar alarm omdat de xtc-markt ernstig was vervuild. Veel pillen bevatten andere stoffen dan MDMA. In veel tabletten bleek mCPP te zitten, dat vervelende bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid, paniekaanvallen of hallucinaties kan hebben. Bovendien zouden mensen kunnen overstappen op andere drugs, zoals GHB.