Toestand van gecrashte coureur Massa verbetert

Massa kort na zijn crash. Foto AFP This handout picture by the Hungarian News Agency provided on July 25, 2009 shows Ferrari's Brazilian driver Felipe Massa carried from his car after crashing during the qualifying session of the Hungarian Formula One Grand Prix, the Hungaroring race track in Budapest. Massa who underwent surgery following a 200 kph crash was in a "serious, but stable" condition in a Budapest hospital on July 26. AFP PHOTO / HUNGARIAN NEWS AGENCY / TAMAS KOVACS AFP

De eerste tekenen van herstel bij Felipe Massa zijn zichtbaar. De Braziliaanse autocoureur, die zaterdag tijdens de kwalificaties voor de Grote Prijs van Hongarije in de Formule 1 met zijn Ferrari zwaar crashte en daarbij een scheurtje in zijn schedel en een zware hersenschudding opliep, kan zijn handen en benen weer bewegen. Dat heeft een woordvoerder van het Hongaarse ministerie van defensie gezegd. Na een operatie gisteren werd Massa (28) in het militair hospitaal in Boedapest kunstmatig in coma gehouden. Zijn toestand is nog levensbedreigend, maar stabiel.

„Hij is meer en meer in staat actief te communiceren”, aldus de woordvoerder. „Met zijn handen en benen kan hij bewegen.” Dat zou er op wijzen dat Massa geen blijvende hersenbeschadiging heeft opgelopen, maar de artsen willen dat nog niet met zekerheid zeggen. „We zijn optimistisch dat zijn herstel voorzichtig is begonnen”, zei de woordvoerder.

Massa werd zaterdag tijdens de kwalificatietraining bij een snelheid van bijna 200 kilometer per uur geraakt door een veer van de ophanging van de auto van zijn landgenoot Rubens Barrichello (Brawn GP). Het betrof een losgeraakt onderdeel dat tussen de linker- en achterwielophanging zit. Op tv-beelden was goed te zien hoe het ongeveer één kilo zware onderdeel de coureur raakt. Nadat hij de veer tegen zijn helm en boven zijn linkeroog tegen zijn hoofd had gekregen, miste hij de eerstvolgende bocht en knalde hij met zijn rode bolide hard in de bandenstapel.

Een week geleden overleed bij een Formule 2-race in Engeland de 18-jarige Brit Henry Surtees, zoon van de wereldkampioen in de Formule 1 John Surtees, bij een soortgelijke situatie. Hij kreeg een wiel dat van een andere wagen was losgeraakt tegen zijn hoofd.

Gisteren stuiterde in de Formule 1-race ook een wiel over de baan, van de Renault van de Spanjaard Fernando Alonso, maar dat veroorzaakte geen ongeluk. Omdat de renstal de veiligheidsregels overtrad – de wagen ging na een pitstop weer het circuit op met een loszittende moer aan het rechterwiel – mag Renault niet meedoen aan de volgende race. In Valencia, op 23 augustus, ontbreken Alonso, die gisteren van poleposition vertrok, en zijn Braziliaanse teamgenoot Nelson Piquet junior. Alonso verloor in de veertiende ronde eerst een wieldop en daarna ook zijn rechterwiel. De Spanjaard keerde op drie wielen terug naar de pits. Een paar ronden later moest hij alsnog opgeven.

De race werd gewonnen door de Brit Lewis Hamilton. De wereldkampioen kende met McLaren-Mercedes een slecht seizoen. Nu doet zijn renstal weer mee volop mee. Tweede werd de Fin Kimi Raikkonen, Massa’s teamgenoot, voor de Australiër Mark Webber (Red Bull). Diens Duitse teamgenoot Sebastian Vettel viel uit. WK-koploper Jenson Button (Brawn GP) eindigde op een tegenvallende zevende plek. De Brit heeft 70 punten, voor Webber (51,5). Vettel is derde, met 47 punten. (AP, ANP)

Bekijk beelden van de crash op nrc.nl/sport