TNT voert bezuinigingen verder op

Post- en pakketbezorger TNT snijdt nog verder in de kosten in de hoop de winst te herstellen. De nettowinst daalde in het tweede kwartaal ruim 60 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte TNT vandaag bekend. Het bedrijf zei ook niet langer in de race te zijn voor een belang in het Britse postbedrijf Royal Mail.

TNT heeft zich nu tot doel gesteld dit jaar ongeveer 550 miljoen tot 600 miljoen euro te besparen. Eerder ging het concern nog uit van 400 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker prees het succes van het management van TNT in het hanteren van de kaasschaaf. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn de kosten met ongeveer 275 miljoen euro verlaagd. „De uitstekende invoering van de besparingen heeft ons de mogelijkheid gegeven om het besparingsdoel voor dit jaar te verhogen”, aldus Bakker.

De kostenbesparingen konden niet voorkomen dat de nettowinst in het tweede kwartaal daalde tot 81 miljoen euro, van 205 miljoen een jaar eerder. De omzet liep 10 procent terug tot 2,5 miljard euro.

Eerder deze maand kondigde TNT aan de komende zes jaar 11.000 van de 23.000 postbodes te laten afvloeien. Het bedrijf riep vandaag de vakbonden opnieuw op om te overleggen over loonsverlagingen en zo het aantal banenreducties te beperken. Eerder wezen de bonden een voorstel van TNT daartoe af.

Het verdienmodel van TNT staat onder druk; de concurrentie is toegenomen door de volledige liberalisering van de postmarkt sinds 1 april, terwijl de postvolumes dalen. TNT verwacht dat het aantal verstuurde poststukken over tien jaar zo klein is dat het niet langer rendabel zal zijn om te bezorgen, zo heeft directeur Harry Koorstra van de postdivisie eerder gezegd. Sinds 2000 is het totale volume van de postmarkt al met een kwart gekrompen.

TNT liet vandaag bij de publicatie van de kwartaalcijfers ook weten dat het bedrijf niet langer meedingt naar een belang in Royal Mail. De Britse regering heeft het plan om commerciële partners aan te trekken voor het staatsbedrijf in de ijskast gezet omdat er te weinig politieke steun voor was. Bakker zei daarom te hebben geconcludeerd dat er geen basis meer is voor onderhandelingen.