TNO: gasreserves groter

Nederland heeft meer aardgas dan tot dusver werd aangenomen. De winbare reserves uit velden die op dit moment in productie zijn of in de toekomst in productie genomen worden, zijn met 33,1 miljard kubieke meter naar boven bijgesteld. Dat blijkt uit het jaarlijkse olie- en gasrapport van TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De totale aardgasvoorraad van Nederland bedroeg per 1 januari circa 1.345 miljard kubieke meter. Dat is 2,5 procent meer dan in 2008 werd aangenomen. Meer dan driekwart van dit Nederlandse gas zit in het Slochteren-veld. De kleinere gasvelden onder de Noordzee bevatten 14 procent van het aardgas, in kleinere veldjes zit de resterende 10 procent.

Uitgaand van een jaarlijkse productie van zo’n 70 miljard kuub en een stijging naar 85 miljard kuub in de komende jaren, kan Nederland met de huidige bewezen voorraad nog een jaar of 25 vooruit. Het extraatje van 33,1 miljard kubieke meter is iets meer dan eenderde van de verwachte gasproductie in Nederland volgend jaar en levert een meevaller op van enkele miljarden euro’s.

Volgens TNO-geoloog Harry Veld vloeit de stijging van de gasreserves vooral voort uit de gestegen olieprijzen: „De aardgasprijs is gerelateerd aan de olieprijs, en omdat die is gestegen, worden ook minder gunstig gelegen voorraden winbaar. Je ziet dat oliemaatschappijen harder jagen op reserves, en dat eerder afgeschreven velden toch worden ontwikkeld. Voor een deel is de winst dus puur economisch. Maar er is ook echt meer gas gevonden.”

De gasreserves hebben Nederland tot dusver zo’n 200 miljard euro opgeleverd. Vorig jaar was er een recordopbrengst van zo’n 15 miljard euro. Uitgaande van 44 dollar per vat olie verwacht de staat volgend jaar 9,5 miljard euro aan aardgasbaten te ontvangen, en 6,5 miljard euro in 2010.

Uit een recent rapport van Energie Beheer Nederland blijkt dat Nederland nog over grote voorraden moeilijk winbaar aardgas beschikt, tot wel tweehonderd keer de omvang van ‘Slochteren’.