Tevergeefs op auditie bij 'Fame'

Veel sterren stonden al voor de camera voordat ze beroemd werden. Vandaag: zangeres en popicoon Madonna.

Een klein meisje met slordig piekhaar en een onbestemd vest in een iets te grote maat staat in een kale studio, kijkt in de camera en zegt zonder aarzelen: „Ik ben Madonna, ik ben 21 en ik kom uit Detroit”. Daarna verklaart ze dat ze al 24 eigen nummers heeft, die ze zelf zingt en danst, en dat één van die nummers zelfs al op de radio is geweest. Het heet Everybody, legt ze uit, en het roept iedereen op te dansen.

Eén ding staat vast: de wereldberoemde Madonna heeft, toen ze nog niet wereldberoemd was, auditie gedaan voor Fame. Maar wanneer? En was voor het de speelfilm of de latere tv-serie? Op internet zwerft hetzelfde auditiefilmpje in diverse kopieën rond, maar over de datering lopen de meningen uiteen. Volgens de één is het uit 1979, volgens een ander uit 1982. Ook wordt hier en daar beweerd dat de ondernemende Madonna Ciccone twee keer heeft geauditeerd: eerst voor de film en daarna voor de tv-serie. Als ze in die studio de waarheid sprak over haar leeftijd, moet het een opname uit 1979 zijn – kort nadat ze, met 35 dollar op zak, van Detroit naar New York was gereisd om daar een ster te worden. Het maakte niet uit hoe: als danseres, zangeres of filmactrice. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat ze in 1982 een paar jaar van haar echte leeftijd af loog.

Fame was een succesfilm over een groepje studenten aan de theaterschool van New York, waarvan een paar jaar later een nog veel succesvollere tv-serie werd gemaakt. Madonna wilde de rol van Julie, de jonge celliste, die zo ongeveer de braafste van het hele stel was. In de langere versies van het auditiefilmpje is nog te zien hoe ze een stukje acteert. Erg overtuigend is het niet. Geen wonder dat ze werd afgewezen. „Ze zag er heel bijzonder uit, we waren nogal opgetogen”, vertelde een betrokkene vele jaren later. „Maar we zochten iemand voor een aardige, doodgewone, simpele, maagdelijke girl next door. En toen ze die tekst ging zeggen, vonden we dat dat heel stijfjes klonk en niet erg overtuigend”. Van enige spijt bleek de man geen last te hebben. Hij vond nog steeds dat ze gewoon niet geschikt was voor de rol.

Everybody werd in de loop van 1982 een hit en een jaar later volgde Madonna's eerste album. Zelfs op de site van de China Daily staan nu beelden uit dit auditiefilmpje – dat is wereldroem.

Henk van Gelder

Zie Madonna’s YouTube auditiefilmpje en eerdere afleveringen van deze serie via nrc.nl/achterpagina

    • Henk van Gelder