Sarkozy uit ziekenhuis na opname wegens flauwte

De Franse president, Nicolas Sarkozy, heeft de afgelopen nacht doorgebracht in het militaire ziekenhuis Val-de-Grâce in Parijs nadat hij gisteren tijdens het hardlopen een flauwte had gekregen.

Artsen hebben na onderzoek laten weten dat zijn inzinking toe te schrijven was aan een sportieve inspanning. Hartproblemen zijn oorzaak noch gevolg van het onwel worden. Vanmorgen verliet Sarkozy te voet het ziekenhuis. Camera’s konden zo registreren dat hij er uitgerust uitzag. Het Elysée liet weten dat zijn agenda voor de komende week wel is aangepast, omdat de president van de artsen het advies heeft gekregen „betrekkelijk rustig aan te doen”. Hij krijgt geen verdere medische behandeling.

De flauwte van de 54-jarige Sarkozy leidde gisteren tot enige opwinding in Parijs. Een eerste communiqué van de presidentiële diensten maakte melding van een ‘malaise’, zonder verdere uitleg. Persbureau AFP citeerde een getuige die de president had zien „neerstorten” tijdens het joggen rond het paleis van Versailles, waar Sarkozy een buitenverblijf heeft.

Kort daarop stroomden reacties binnen met sympathiebetuigingen aan Sarkozy, met vertegenwoordigers van de oppositie voorop. Rector Boubakeur van de moskee van Parijs liet weten dat de Franse moslims „geroerd” waren en op spoedig herstel hoopten.

Kort daarna kwamen berichten dat het ging om een lichte flauwte. Sarkozy had te maken gehad met een kortstondige verlaging van het hartritme, duizelingen en krachtverlies tijdens het hardlopen in de zon. Hij verloor niet het bewustzijn, werd ter plaatse bijgestaan door zijn persoonlijke arts en was vervolgens naar het ziekenhuis Val-de-Grâce vervoerd voor preventief onderzoek.

Sarkozy staat bekend om zijn energieke optreden en zijn voorliefde voor hardlopen en fietsen. Begin deze maand publiceerde het Elysée een medisch bulletin waaruit geen afwijkingen bleken. De gezondheid van Franse presidenten wordt met belangstelling gevolgd, vooral sinds president Mitterrand jarenlang verzweeg aan kanker te lijden.