Religieus geweld laait op in Nigeria

Bij een reeks aanvallen van strengislamitische militanten op politieposten in het noorden van Nigeria zijn sinds gisteren tientallen doden gevallen. De milities vechten voor een striktere naleving van de islamitische wetgeving in het vooral door moslims bewoonde noorden van het land.

Ooggetuigen maakten vanochtend melding van nieuwe vuurgevechten rond politiestations in de stad Potiskum, in de deelstaat Yobe, en Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. In Potiskum werd het politiestation in brand gestoken, aldus ooggetuigen. Er waren geen berichten over slachtoffers.

Gisteren vielen volgens ooggetuigen en ziekenhuismedewerkers ruim vijftig doden toen islamitische militanten in de aangrenzende deelstaat Bauchi een aanval lanceerden tegen een politiepost. Een verslaggever van persbureau Reuters telde 32 lijken in het politiestation in de hoofdstad Bauchi; de plaatselijke autoriteiten spraken van 39 slachtoffers. Het geweld barstte los toen naar schatting zeventig militanten met vuurwapens en explosieven het politiestation aanvielen, naar verluidt uit wraak voor de arrestatie van hun leiders. Politieagenten en soldaten lanceerden een tegenaanval waarbij ook meer dan tweehonderd arrestaties werden verricht.

Het is nog onduidelijk of de verschillende aanvallen verband houden met elkaar. Het geweld in de deelstaat Borno was volgens ooggetuigen het werk van de ‘Talibaan’, een aanduiding die ook wel wordt gebruikt voor de fundamentalistische groepering Boko Haram. Deze groepring voerde in ieder geval de aanval gisteren in de deelstaat Bauchi uit. Boko Haram vestigde in 2004 een basis in Yobe, wat er mogelijk op duidt dat de groepering ook betrokken is bij de aanval in deze deelstaat.

Nigeria, het meest inwonerrijke land van Afrika met 140 miljoen inwoners, is verdeeld in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Twaalf van de zesendertig Nigeriaanse deelstaten voerden in 2000 een strenge vorm van islamitische wetgeving, shari’a, in. Groeperingen als Boko Haram en de ‘Talibaan’ vinden dat die nog onvoldoende wordt nageleefd.

Het geweld vertoont overeenkomsten met dat in de stad Jos in november vorig jaar. In Jos, dat op de grens van islamitisch en christelijk Nigeria ligt, vielen honderden doden bij geweld tussen moslims en christenen. In Jos lijkt het religieuze geweld echter meer een uiting van andere conflicten, over onder andere grondbezit en de verschillende rechten tussen inheemse bewoners en immigranten. (Reuters, AP, BBC)