Rederij EVT krijgt eigen aanlegplek op Terschelling

De rederij Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) krijgt van de gemeente Terschelling een tijdelijke vergunning voor een eigen ligplaats in de haven van Terschelling. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde vorige week dat de gemeente binnen twee weken een vergunning moet verlenen aan de rederij.

De EVT probeert sinds de zomer van vorig jaar om het monopolie van rederij Doeksen op het passagiersvervoer tussen Harlingen en Terschelling te doorbreken, maar wordt daarbij naar eigen zeggen tegengewerkt door de gemeente. Doeksen vaart sinds 1923 heen en weer tussen Terschelling en het vasteland. Maar volgens initiatiefnemer Bernard Haantjes van EVT is een deel van de eilandbewoners niet tevreden met de monopoliepositie van deze rederij. Volgens EVT is Doeksen te duur.

Tot nu toe kreeg EVT geen eigen aanlegplek, omdat de gemeente efficiënt met de ruimte om wilde gaan en niet meerdere aanlegplaatsen in de haven wilde. De EVT kon daarom passagiers in en uit laten stappen op de plek van concurrent Doeksen, op momenten dat die de aanlegplaats niet gebruikte. Maar volgens EVT kan zij daardoor niet voldoende heen en weer varen. De rechter bepaalde eerder al dat de gemeente het weigeren van een eigen ligplaats voor EVT beter moet onderbouwen. Tot die tijd moet EVT een eigen ligplaats krijgen.

De gemeente Terschelling is geen voorstander van concurrentie tussen rederijen. De gemeente is bang dat de dienstverlening slechter wordt en dat de concurrerende rederijen de krenten uit de pap zullen halen en niet op onrendabele tijdstippen zullen varen. Passagiers moeten er volgens de gemeenten op kunnen rekenen dat de boot altijd vaart.