Pakket in as door brand UPS

Weg boek, weg dvd, weg cadeautje voor de kleinkinderen in Amerika. Bij een grote brand in de nacht van zaterdag op zondag bij een vestiging van de pakketdienst UPS in het Brabantse Best is een loods met daarin een aantal vrachtwagens met postpakketten afgebrand.

Niemand raakte gewond en er kwamen ook geen gevaarlijke stoffen vrij. De voertuigen stonden binnen in de loods. De brandende pakketten veroorzaakten grote rookontwikkeling. Het is nog niet bekend om hoeveel pakketjes het gaat.

Vooral de verzenders van de pakketjes zijn vooralsnog de dupe. Hoe weet je of jouw pakketje er bij zat? En wie draait op voor de schade? Iedereen die een pakketje via UPS verzendt kan dat via een zogenoemd ‘track and trace’- systeem volgen. Eindigt het spoor in Best, dan zou dat een reden tot zorg kunnen zijn. Voor informatie over zendingen verwijst UPS naar een telefoonnummer. Bellers kregen vanmorgen echter geen verbinding. Een woordvoerder van UPS liet per e-mail weten dat de eigenaren van de beschadigde pakketten een „claimformulier” krijgen.

Wat in goede staat de vrachtwagen of bestelbus ingaat, moet er in dezelfde staat weer uitkomen. Lukt dat niet, dan betaalt de vervoerder schadevergoeding. UPS meldt: „Claims zullen uitbetaald worden volgens de vervoersvoorwaarden van UPS.”

Wie de kleine lettertjes van die algemene voorwaarden van UPS leest, ziet dat die aansprakelijkheid beperkt is. Volgens een ingewikkeld systeem van international verdragen en aanvullende regels van UPS zelf, komt dit neer op een „geplafonneerd” bedrag per kilo.

Als het om vervoer binnen Nederland gaat, is dat 3,40 euro per kilo. Internationaal vervoer levert in het algemeen wat meer op: ongeveer 10 euro per kilo. Deze bedragen dekken vrijwel nooit de werkelijke waarde. Vooral verzenders van lichte maar dure spullen, zoals mobiele telefoons of andere elektronica, kunnen door een brand zoals die bij UPS grote verliezen lijden.

Professionele verzenders zoals telecombedrijven zijn vaak verzekerd tegen dit soort schade. Particulieren zijn dat zelden. UPS draait alleen op voor de volledige schade van de verbrande pakjes als wordt bewezen dat de brand met opzet door UPS is veroorzaakt.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Van wie de pakketten waren is evenmin duidelijk. Een woordvoerder van UPS laat per e-mail weten dat het gaat om „zowel particuliere zendingen als zendingen van bedrijven”.