Pakistan pakt geestelijk leider

De Pakistaanse politie heeft gisteren een invloedrijke fundamentalistische geestelijke opgepakt, die gelieerd is aan de Talibaan. De autoriteiten beschuldigen Sufi Mohammed ervan geweld en terrorisme te hebben aangemoedigd. Mohammed heeft bemiddeld bij een vredesakkoord tussen de regering en de Talibaan in Swat, dat in februari werd gesloten. De regering zou toestaan dat de sharia (het islamitisch recht) werd ingevoerd in de regio, en de geestelijke zou de Talibaan ervan overtuigen dat zij het geweld moesten staken. Critici vonden dat de regering op deze manier de controle over de vallei overdroeg aan de Talibaan. Het akkoord mislukte in april toen de Talibaan oprukten ten zuiden van Swat en het leger een tegenoffensief begon. Ongeveer 2 miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld en hoewel honderdduizenden de afgelopen weken zijn teruggekeerd, vinden er sporadisch nog gevechten plaats in Swat. (AP, Reuters)