Onder het zwempak

Behalve de kredietcrisis, de klimaatcrisis, de energiecrisis en de voedselcrisis is er dus ook de pakkencrisis. De supersonische zwempakken die wel/niet, wel/niet, sommige wel, andere niet, nu nog wel en straks niet meer zijn toegestaan.

Bij de WK in Rome mogen ze nog wel. Op de lijst van de internationale zwembond FINA staan een kleine vierhonderd goedgekeurde zwempakken met veelbelovende namen als Powerskin, Aquaforce, Submarine, Amphibian, Hydrospeed, Torpedo, Bullet. Sommige zijn alleen voor mannen, andere voor vrouwen, of ze zijn uniseks.

Hopelijk steekt een van de deelnemers zich in de Kameleon, een benaming die de toeschouwer de hoop biedt op een fenomenale aanblik: alleen hoofd, armen en benen bewegen zich ogenschijnlijk voort in het zwembad, doordat het pak geheel de kleur van het water heeft aangenomen.

In zwemkringen gaat overigens het hardnekkige gerucht dat FINA-bestuurders de pakken zelf hebben getest door ermee onder de douche te gaan. Omdat dit te mooi is om waar te zijn, heeft het geen zin deze mare te checken.

De ‘pakkenoorlog’ tussen fabrikanten onderling en tussen de FINA, de bonden en de coaches heeft de sport wel een taakintensivering opgeleverd: kledinginspectie.

Kent de sport al dopingcontroleurs die erop moeten toezien dat de geheel ontklede sporter op correcte wijze in een potje plast, de zwemsport heeft daar nu de zwempakinspecteur aan toegevoegd. „Zwemkleding mag de nek niet bedekken en zal niet voorbij de schouders of enkels komen”, luidt een voorschrift van de FINA.

Zwemmers mogen bovendien niet meer twee of drie van zulke kunststof zwempakken aantrekken. Dat deden ze eerder wel om zo het drijfvermogen, een belangrijk voordeel van de pakken, nog wat te vergroten. In Rome lopen nu juryleden rond die de zwemmers moeten vragen: mag ik even onder uw zwempak kijken? Voor de zekerheid kent het reglement van de FINA ook dit voorschrift: „De scheidsrechter waarborgt hierbij voor zover nodig dat het controlerend jurylid van dezelfde sekse is als de sporter.”

Maar het blijven gluurders.

john kroon

    • John Kroon