Oeigoerenfilm gesabotteerd

Hackers hebben zaterdag een Chinese vlag op de website van het Melbourne International Film Festival gepost. De hackers protesteerden tegen de vertoning van de documentaire 10 Conditions of Love van Jeff Daniels over de Oeigoerse activiste Reiya Kadeer. Volgens de Chinese overheid is Kadeer verantwoordelijk voor het aanwakkeren van het geweld eerder deze maand tussen Han-Chinezen en Oeigoeren. Festivaldirecteur Richard Moore zei dat de online kaartverkoop onder de actie van de hackers heeft geleden. Het filmfestival ontving ook vele kritische e-mails, vier Chinese filmmakers trokken zich terug en de Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei tegen ieder land te zijn dat Kadeer een podium geeft om haar anti-Chinese activiteiten naar buiten te brengen. (AP)

Bekijk een gedeelte van 10 Conditions of Love via nrc.next.nl/links