K. Wagner weggejoeld bij Bayreuther Festspiele

Katharina Wagner bleef dapper lachen toen ze gisteravond applaus kwam halen bij de reprise van haar regie Die Meistersinger von Nürnberg. Ovaties waren er voor de zangers en dirigent Sebastian Weigle. Maar Katharina Wagner (31), achterkleindochter van de componist en samen met halfzus Eva Wagner-Pasquier (64) de nieuwe baas van de Wagner Festpiele in Bayreuth, werd met agressief boegeroep weggehoond. Ze zwaaide het publiek vrolijk toe, met dezelfde dwarse bravoure als haar Meistersinger-enscenering.

Overgrootvader Richard Wagner figureert daarin als karikatuur, het sjieke Bayreuthpubliek krijgt een lachspiegel voorgehouden en een dirigent en een regisseur gaan in vlammen op. Maar het publiek vindt haar rebelse regie duidelijk te extreem.

Op de Festpiele van dit jaar blijkt van de nieuwe koers nog weinig. Omdat beide Wagner-zussen nog lopende verplichtingen elders hadden („En wij zijn geen contractbreukplegers”, meldden zij in de Nordbayerischer Kurier) is dit een tussenjaar zonder nieuwe producties. Tumult was er desondanks: het technisch personeel staakte tot kort voor de première voor meer salaris, maar er werd tijdig een akkoord bereikt. De openingsavond, met Tristan und Isolde in de regie van Christoph Marthaler, was zaterdag in aanwezigheid van Angela Merkel en andere Duitse prominenten dus gewoon het gebruikelijke jaarlijkse societyevenement.

Maar in de luwte kun je aanvoelen wat het duo Katharina/Eva Wagner wil behouden en wat hervormen. Wagners muziekdrama’s blijven de kern, alleen moeten die met hulp van nieuwe media, inleidingen en bewerkingen voor kinderen hun weg vinden naar een breder publiek.

Concrete vragen mochten zaterdag bij de persconferentie niet worden gesteld. Pas later zal dus bekend worden wie in 2013 dirigent en regisseur zijn van de nieuwe enscenering van Wagners vierluik Der Ring des Nibelungen. Katharina Wagner zelf zal het waarschijnlijk niet zijn; zij regisseert in Bayreuth al een nieuwe Tristan und Isolde in 2015.

Vrijdag in het Cultureel Supplement: Reportage uit Bayreuth

    • Mischa Spel