Ibu Mega geeft zich niet gewonnen

En weer liet Megawati het afweten. Afgelopen zaterdag werden de officiële resultaten van de verkiezingen bekendgemaakt. Zoals verwacht, wint Yudhoyono in één ronde, met 60,8 procent van de stemmen. Hoewel hij de uitslag niet wilde ondertekenen, was Jusuf Kalla wel aanwezig om de president de hand te schudden. Maar Megawati en haar running mate Prabowo

Een Indonesische stembus

Een Indonesische stembusEen Indonesische stembus

En weer liet Megawati het afweten. Afgelopen zaterdag werden de officiële resultaten van de verkiezingen bekendgemaakt. Zoals verwacht, wint Yudhoyono in één ronde, met 60,8 procent van de stemmen. Hoewel hij de uitslag niet wilde ondertekenen, was Jusuf Kalla wel aanwezig om de president de hand te schudden. Maar Megawati en haar running mate Prabowo bleven weg.

Megawati en Kalla willen beide de resultaten van de verkiezingen aanvechten. Morgen zouden zij hun bewijs bij het constitutioneel hof overleggen. Wat dat bewijs behelst, hebben ze nog niet openbaar gemaakt. Maar er zouden zo’n 23 miljoen Indonesiërs niet hebben kunnen stemmen - bovendien zouden er miljoenen dubbele namen op de kieslijst voorkomen.

Het is de vraag waar deze rechtszaak toe leidt. Buiten dan het directe resultaat dat de president zijn overwinningsspeech heeft uitgesteld. Megawati zet in op het hoogst haalbare: het alsnog forceren van een tweede ronde. Maar dat lijkt niet erg realistisch.

Ik vraag me af of het haar populairder zal maken. Indonesië is wel klaar met de verkiezingen. De aandacht is inmiddels van de verkiezingen verschoven naar de bomaanslagen van vorige week. In de politiek is men ook al met de volgende stappen bezig: wie wordt de baas van Golkar, wat gebeurt er met de PDI-P?

Met dat laatste blijk Megawati zich ook al bezig te houden. Afgelopen donderdag had ze een ontmoeting onder vier ogen met Boediono, de nieuwe vice-president. Spraken ze over een mogelijke regeringsdeelname van de PDI-P? Werden de eerste stappen gezet om de koude oorlog van Megawati tegen Yudhoyono te beëindigen? Details zijn nog niet bekend. Maar duidelijk is dat Megawati nog steeds niet van plan is toe te geven dat ze opnieuw heeft verloren van haar voormalige ondergeschikte.

    • Elske Schouten