Hogere bedrijfswinsten zeggen niets over aanstaand herstel

Als de verwachtingen maar laag genoeg zijn, vallen de resultaten al snel mee.

Meer dan een derde van de aan de S&P 500 genoteerde bedrijven heeft in het tweede kwartaal van dit jaar winst geboekt. Hoewel de winsten ongeveer 30 procent lager liggen dan een jaar geleden, heeft meer dan driekwart van de betreffende firma’s de verwachtingen van analisten overtroffen, aldus Thomson Reuters. Dat zou wel eens het hoogste percentage ooit kunnen zijn. Maar beleggers moeten zich het hoofd niet op hol laten brengen.

Het idee dat bedrijven de zware tijden beter doorstaan dan gevreesd, heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat de koersen van de S&P 500 sinds eind maart met meer dan 20 procent zijn gestegen. Toch lijkt de basis voor een duurzaam herstel wankel. Dat komt doordat niet-financiële bedrijven hun winsten alleen maar hebben kunnen verbeteren door scherp in de kosten te snijden. Ook de voorraden van fabrieken en handelshuizen zijn sinds begin dit jaar in omvang afgenomen.

Deze betrekkelijk snelle en makkelijke ‘reparaties’ worden steeds lastiger te verwezenlijken naarmate er meer tijd verstrijkt. Als bedrijven te veel bezuinigen, is er niemand meer om de telefoon te beantwoorden. De voorraden bereiken op een gegeven moment het minimumniveau dat noodzakelijk is om nog zaken te kunnen blijven doen.

Wat bedrijven uiteindelijk nodig hebben is omzetgroei, en die is nauw verbonden met economische groei. Op dit terrein is er minder goed nieuws. Het is misschien niet zo verrassend dat de S&P 500-bedrijven die tot nu toe hun resultaten bekend hebben gemaakt, hun omzet ten opzichte van het tweede kwartaal van afgelopen jaar met gemiddeld 2 procent hebben zien dalen.

De toename van de bestedingen van consumenten en bedrijven, die de omzet een steun in de rug zou kunnen geven, lijkt nog niet voor de deur te staan. Bedrijven plannen verdere bezuinigingen op hun personeel en kapitaaluitgaven. Dat betekent waarschijnlijk een lagere omzet van alles wat uiteenloopt van kleding tot elektriciteitscentrales. Bovendien potten consumenten en bedrijven geld op en repareren ze hun balansen. Zelfs als de bestedingen weer aantrekken, zal dat waarschijnlijk in een langzaam tempo gebeuren.

In samenhang met de ietwat optimistischer voorspellingen van analisten, duidt dit alles erop dat de verwachtingen in het komende kwartaal veel moeilijker te overtreffen zullen zijn. Als bedrijven en consumenten niet snel hun portemonnee trekken, kan de beursrally in aandelen makkelijk weer ten einde komen.

Robert Cyran

    • Robert Cyran