Hoe word je gelukkig in drie weken

Goed.

Wat we op deze pagina’s gaan doen, is laten zien hoe je gelukkig kunt worden in drie weken. Nee, natuurlijk zal dat niet iedereen lukken, dat weten wij ook wel. Maar zo moet je niet denken, dan begin je al verkeerd. Hoe je dan wel moet denken? Nou, lees bijvoorbeeld: we gaan drie weken lang laten zien hoe je gelukkig kunt worden. Kijk, dat klinkt al veel haalbaarder.

Later meer over zulk geluksbevorderend creatief mentaal boekhouden. First things first: voordat je gelukkig kunt worden, moet je eerst je problemen onschadelijk maken. Dus oplossen wat opgelost kan worden en accepteren wat niet opgelost kan worden. Dat klinkt als een open deur, maar mensen vergeten het weleens en dan blijft zo’n probleem toch zeuren.

Je moet natuurlijk geen problemen gaan zoeken. Als je een probleem hebt, weet je dat heus wel, en anders is het geen probleem. Pak het nu eens grondig aan. Definieer het probleem door het op te schrijven (want dan kun je niet aan je eigen creatieve mentale boekhouden ontsnappen). Maak een plan van aanpak. Vraag zonodig vrienden om hulp. En los het op, als dat kan. (Later over wat je moet doen als het niet kan.)

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next

    • Ellen de Bruin