Hoe komt het dat zoveel duiven mank lopen?

Als Sander Schouten uit Vleuten op een treinstation komt, valt hem op dat er zoveel manke duiven rondlopen. Zelf denkt Schouten dat de vogels zich verwonden aan de roltrappen. „Klopt dat?”

Duiven verwonden zich meestal niet aan de roltrappen, maar aan het afval op straat. Berby van Teijlingen werkt bij de dierenambulance in Amsterdam en ziet veel manke duiven. Niet alleen op de stations, ook in de steden. Ze missen een teen, hebben een gezwollen klomppootje, of enkel nog een stompje. Veel duiven raken met hun pootje verstrikt in plastic visdraden, nylon netten en ander afval, vertelt ze. „Deze draden kunnen zo strak om de teentjes en poten gaan zitten dat ze worden afgekneld. Als het draadje maar lang genoeg blijft zitten, sterft het pootje af.”

„Duiven zijn echte scharrelaars”, zegt Dick den Hertog van Duke Faunabeheer, een bedrijf gespecialiseerd in overlast veroorzaakt door vogels. Duiven waggelen over straat, ze schuiven de ene poot voor de andere en door de schuivende bewegingen raken de pootjes gauw verstrikt, legt hij uit. „De meeste andere vogels doen dat niet, zij hupsen en springen. Daardoor hebben ze minder kans om verstrikt te raken.”

Een klomppootje, een gebroken of afgestorven teen of poot, hoeft niet te betekenen dat de vogel snel zal sterven. Den Hertog: „De duif heeft dat voetje niet echt nodig. Hij kan nog makkelijk zeven of acht jaar leven. Wel denk ik dat een verwonding aan de poot best pijnlijk kan zijn. Door hun poten lopen zenuwen.” Vooral de duiven die op straat leven, strompelen vaak. Peter de Lange van duivensport Noord-Holland zegt dat wedstrijdduiven daar bijna nooit last van hebben. „Ze raken soms wel geblesseerd doordat ze tegen een hoogspanningskabel aan vliegen.”

Dat duiven mank lopen kan ook te maken met paratyphus, een infectieziekte die voorkomt onder duiven. „Deze ziekte heeft invloed op hun gewrichten, legt Den Hertog uit.

Een andere vogelziekte is het op longontsteking lijkende ornithosis. „Ongeveer 12 procent van de stadsduiven is ziek. Meestal hebben zij er zelf geen last van, maar ze kunnen de ziekte wel overbrengen op mensen. Ik heb de ziekte al twee keer gehad.”

Marjolein Kooyman

    • Marjolein Kooyman