Hij was sneller. Heel veel sneller

Tourwinnaar Contador ging achter in het peloton juichend over de finish.

Frans dopingbureau gaat vijftien urinestalen uit 2008 opnieuw controleren.

Geen massasprint in Parijs: de laatste Touretappe rijdt Mark Cavendish (links) alleen over de streep. Foto AFP US cycling Team Columbia-High Road (THR)'s leader Mark Cavendish of Great Britain (L) jubilates with teammate, US cycling Team Columbia-High Road (THR)'s rider Mark Renshaw of Australia (R) on the finish line after winning his sixth stage victory on July 26, 2009 at the end of the 160 km and last stage of the 2009 Tour de France cycling race run between Montereau and Paris Champs-Elysees. AFP PHOTO PATRICK HERTZOG AFP

Met een overweldigende eindsprint heeft Mark Cavendish de slotetappe van de Tour de France van 2009 gewonnen. De Engelsman ging met grote voorsprong op de andere sprinters over de eindstreep op de Champs-Elysées. Alleen zijn ploeggenoot Marc Renshaw, die Cavendish in de laatste tweehonderd meter lanceerde, kon in de buurt van de winnaar blijven. De Amerikaan Tyler Farrar werd op tientallen meters derde.

Het algemeen klassement onderging in de laatste etappe, die voor het grootste deel in wandeltempo werd gereden, geen wijzigingen. Alberto Contador behield de gele leiderstrui en werd daardoor voor de tweede maal winnaar van de Tour de France. Eerder was hij de beste in 2007. De Luxemburger Andy Schleck werd tweede in het klassement, de Amerikaan Lance Armstrong derde.

Cavendish behaalde zijn zesde overwinning in deze Tour. Slechts acht renners hebben dat eerder gepresteerd. Recordhouders met acht zeges zijn de Fransman Charles Pélissier (in 1930), de Belg Eddy Merckx (1970, 1974 en 1976) en de Belg Freddy Maertens (1976).

Al ver voordat de finale in zicht was, controleerde Cavendish’ ploeg het peloton. Een groepje van zeven renners met onder anderen de Japanner Fumiyuki en de Fin Jussi Veikkanen mocht vanaf het moment dat het peloton Parijs binnenreed maximaal een halve minuut voorsprong nemen. Op zes kilometer van de eindstreep werd het zevental ingelopen. Team Columbia van Cavendish en de Garmin-ploeg van Farrar namen het heft in handen, het tempo steeg naar bijna zestig kilometer per uur. In de laatste flauwe bocht versnelde Renshaw met Cavendish aan zijn wiel. Ze sloegen meteen een groot gat, waarna Cavendish het karwei op overweldigende manier afmaakte.

Cavendish heeft na twee Tours tien etappes gewonen. De Brit toonde zich weliswaar weer zesmaal de beste sprinter van het peloton, de groene trui van het puntenklassement moest hij laten aan de Noor Thor Hushovd, die zesde werd op de Champs-Elysées.

Tourwinnaar Alberto Contador ging achter in het peloton juichend over de finish. Van zijn ploeggenoten reed alleen de Portugees Sergio Paulinho aan zijn zijde. Doorgaans verzamelen ploeggenoten zich om hun kopman om gezamenlijk de Tourzege te vieren. Bij de ploeg van Astana was dat dit keer allerminst het geval. Armstrong en de anderen waren niet in de buurt van de winnaar te vinden.

Andy Schleck eindigde als tweede in het eindklassement op 4 minuten en 11 seconden van Contador. Hij was wel de beste in het jongerenklassement en verdiende daarmee de witte trui. Armstrong werd derde op 5.24 van Contador. De Brit Bradley Wiggins vierde op 6.01 en Fränk Schleck vijfde op 6.04. De Italiaan Franco Pellizotti werd winnaar van het bergklassement, en kreeg de bolletjestrui. Hij werd tevens uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de Tour.

Beste Nederlander in het klassement is Laurens ten Dam: zestigste, op 1.34.57 van de winnaar. Zijn kopman bij Rabo, Denis Mensjov, eindigde als 51ste op 1.17,04. In het ploegenklassement, gewonnen door Astana, werd Rabobank zeventiende van de twintig. Skil werd laatste.

De toppers in de Ronde van Frankrijk van 2008 liggen onder vuur van de dopingbestrijders. Het Frans antidopingbureau (AFLD) maakte bekend vijftien urinestalen van de vorige Tour met terugwerkende kracht te gaan onderzoeken op aanwezigheid van cera, de verbeterde variant van het bloeddopingmiddel epo. De Franse krant L’Equipe meldt dat het gaat om vijftien renners uit de top-20 van het eindklassement. De Australiër Cadel Evans is een van hen, bevestigde zijn ploeg Silence-Lotto.

Directeur Pierre Bordry meldde dat de AFLD de betreffende renners vlak voor de start van de huidige Tour in Monaco persoonlijk op de hoogte heeft gesteld van de plannen in september en oktober de tests op de oude B-stalen uit te voeren. De renners zou om toestemming zijn gevraagd die urinemonsters te splitsen in een nieuwe A- en B-staal. Hij meldde niet om welke coureurs het gaat, maar zei wel dat de AFLD ze op het spoor kwam door diverse tips en signalen.

Het bloeddopingmiddel cera werd in de Tour van 2008 voor het eerst ontdekt bij de Italianen Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli. Later bleken ook de Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl zich eraan te hebben vergrepen. Dat nog niet alle urinestalen van toen zijn gecontroleerd op cera heeft vooral financiële redenen.

Kohl eindigde in 2008 als derde in het klassement, maar werd later uit de uitslag genomen. Zijn plaats op het podium werd met terugwerkende kracht ingenomen door Mensjov. De Spanjaard Carlos Sastre won vorig jaar de Tour, voor Cadel Evans.

    • Guus van Holland