Hamilton wint F1-race, zware crash Felipe Massa

Lewis Hamilton heeft gisteren de Grote Prijs van Hongarije gewonnen. Voor de Britse Formule 1-coureur was het zijn eerste zege dit seizoen. De Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) kwam als tweede over de finish, voor de Australiër Mark Webber van Red Bull. Jenson Button, leider in de stand om de wereldtitel, werd zevende.

Hamilton had zaterdag de vierde trainingstijd gerealiseerd. Die sessie werd overschaduwd door een zware crash van Felipe Massa. Een stalen pen die was losgeraakt uit de wielophanging van de auto van Rubens Barrichello raakte de Ferraricoureur vol op zijn helm, waardoor Massa hard in de bandenstapel crashte. De Braziliaan liep daarbij een schedelbreuk en een hersenschudding op. Hij wordt kunstmatig in coma gehouden in een ziekenhuis in Boedapest. Zijn toestand is stabiel. „Er zijn geen veranderingen”, liet een woordvoerder van Ferrari gisteravond weten. Een scan moet meer duidelijkheid geven.

Volgens een Hongaarse minister zou Massa in levensgevaar zijn geweest, maar is dat gevaar na een operatie geweken. Dat bericht werd tegengesproken bij Ferrari.

Barrichello bezocht zijn vriend Massa zaterdagavond in het ziekenhuis. Ook Bernie Ecclestone, baas van de Formule 1, ging op bezoek. „Ik dacht dat dit soort problemen achter de rug waren. Ik heb de situatie opgenomen met ons hoofd Veiligheid. Hij gaat de zaak onderzoeken”, liet Ecclestone weten. Ook de internationale automobielfederatie (FIA) bevestigde dat er een onderzoek komt naar het ongeluk.

Raikkonen, door de afwezigheid van Massa de enige Ferraricoureur in de race, werd gisteren tweede in Hongarije. Hij kwam bij de start in aanraking met Vettel. De Duitser moest de strijd staken, terwijl Raikkonen zijn race kon vervolgen.

Raikkonen finishte op elf seconden van Hamilton, die vanaf ronde dertien de leiding had genomen, nadat Fernando Alonso zijn rechtervoorwiel had verloren. De FIA schorste Renault, de renstal van Alonso, gisteren voor een Grand Prix omdat het de veiligheidsregels had overschreden bij de actie van Alonso.

Hamilton stond zijn leidende positie niet meer af. Hij werd voor het eerst sinds negen maanden winnaar van een Grand Prix.

Jenson Button eindigde als zevende. Hij gaat soeverein aan de leiding in de strijd om de wereldtitel. Button heeft zeventig punten, Webber volgt met 51,5 punten. Vettel staat met 47 punten op de derde plaats. (ANP)