Gietelink wint bij Raad van State

De Raad van State vernietigt het besluit van het podiumfonds NFPK om theatermaker Ab Gietelink geen vierjarige subsidie te geven. Het fonds had de afgelopen vijf jaar geen toneelstukken van Gietelink gezien, en baseerde zijn negatieve oordeel op ouder werk, en van horen zeggen. De Raad van State vindt dat geen goed bestuur, en sommeert het podiumfonds opnieuw te oordelen over Gietelink.

De zaak is een toetssteen voor het nieuwe subsidiebeleid van minister Plasterk (Cultuur, PvdA), die vorig jaar het uitdelen van een flink deel van de vierjarige podiumsubsidies uitbesteedde aan het nieuwe „superfonds”. Op de harde keuzes daarvan kwam veel kritiek, vooral uit de muziekwereld.

Het fonds besloot in augustus vorig jaar om Gietelink geen structurele subsidie te geven voor de periode 2009-2012 omdat het zijn voorstellingen artistiek onder de maat vond. Gietelink vocht het besluit aan omdat hij vindt dat je geen kunst kunt beoordelen zonder het gezien of gehoord te hebben. De eigen bezwaarcommissie van het fonds stelde hem in november deels in het gelijk, maar oordeelde dat het besluit overeind bleef. In februari dit jaar bevestigde de rechter het recht van het fonds om over Gietelink te oordelen zonder zijn werk te kennen.

De Raad stelt echter in zijn uitspraak van 22 juli: „In het advies van de adviescommissie is niet inzichtelijk gemaakt waarop het negatieve oordeel over de artistieke kwaliteit van de projecten van Nomade is gebaseerd. [...] Evenmin is inzichtelijk gemaakt welke rol de door het Fonds benadrukte deskundigheid van de leden van de adviescommissie heeft gespeeld bij dit oordeel nu geen voorstellingen van Nomade zijn bezocht.”

Gietelink en zijn toneelgroep Nomade maken vijfentwintig jaar theater op locatie, van politieke en historische snit. Omdat Gietelink eerder nog geen vierjarige subsidie kreeg, werd hij door het fonds behandeld als nieuwe aanvrager, en vond het fonds het niet nodig om iets van hem te hebben gezien.

Een verheugde Gietelink hoopt nu alsnog tot een schikking met het fonds te komen.