Geen bewijs tegen 'vegan streaker'

Dierenrechtenactivist Peter J., beter bekend als de ‘vegan streaker’, is zaterdag vrijgelaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De 24-jarige man werd vorige week opgepakt omdat hij plannen zou hebben voor een aanslag op koningin Beatrix.

Omdat onderzoek door de Nationale Recherche daarvoor vooralsnog geen bewijs heeft opgeleverd, is er volgens het OM geen reden J. langer vast te houden.

De politie arresteerde J. maandag op grond van een verklaring van een getuige die zei dat de dierenrechtenactivist koningin Beatrix „iets” wilde aandoen omdat zij bont draagt. De Nationale Recherche doorzocht zijn woning en die van een kennis en nam twee computers in beslag. Een vuurwapen werd niet gevonden.

J.’s advocaat Gerard Spong zei zaterdag dat zijn cliënt een eis tot schadevergoeding zal indienen bij de rechtbank. J. vindt dat hij ten onrechte is opgepakt. De verdenking tegen hem zou gebaseerd zijn op de verklaringen van zijn ex-vriendin, die naar de politie zou zijn gestapt nadat hij de relatie had verbroken.

J. werd ruim een jaar geleden landelijk bekend toen hij in zijn onderbroek de televisieshow van Paul de Leeuw verstoorde. Als naaktloper dook hij ook op bij enkele sportevenementen. Vorig jaar op Koninginnedag werd J. aangehouden in Makkum, waar de koningin op bezoek was. Gevreesd werd dat hij ook daar uit de kleren zou gaan.

Eerder dit jaar zat de vegan streaker al enkele weken vast voor het vrijlaten van 2.500 nertsen in het Zeeuwse Stavenisse. Hij heeft dit bekend. De rechtbank in Rotterdam schorste zijn voorlopige hechtenis in deze zaak op 30 juni wegens persoonlijke omstandigheden. J. mocht thuis zijn zieke moeder verzorgen.

Het OM verdenkt de activist ook van brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006. Die aantijging spreekt hij tegen.