EU zet deur voor IJsland open

De Europese Unie zet vaart achter de toetreding van IJsland. EU-ministers van Buitenlandse Zaken vroegen vanmorgen aan de Europese Commissie om een rapport te schrijven over de geschiktheid van IJsland als EU-lid.

Dat is de eerste formele stap die de EU moet zetten om de toetreding van een land mogelijk te maken. IJsland diende vorige week een officiële aanvraag in om lid te mogen worden.

Een verzoek aan de Europese Commissie om een rapport te schrijven over een land dat bij de EU wil, kreeg vroeger nauwelijks aandacht. Maar het belang van de stap is de afgelopen jaren toegenomen door de weerstand in sommige lidstaten tegen verdere uitbreiding. Albanië vroeg het EU-lidmaatschap al in april aan en wacht nog altijd tot zijn zaak wordt doorverwezen naar de Commissie.

Nederland heeft vanmorgen in Brussel geen bezwaar gemaakt tegen het besluit over IJsland, dat unaniem werd genomen. Vorige week dreigde minister Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) nog dat toetreding van IJsland in gevaar komt als dat land niet een overeenkomst goedkeurt om Nederlandse spaarders van de bank Icesave te compenseren. Het IJslandse parlement maakt daar geen haast mee. Maar de Nederlandse regering vertrouwt erop dat de Commissie in haar rapport aandacht zal besteden aan haar zorgen. Verhagen, die op vakantie is, werd in Brussel vervangen door een diplomaat.

Veel lidstaten zien IJsland, dat een lange democratische traditie heeft, graag bij de EU komen. Maar sommige EU-landen zijn wel bang dat de aandacht voor IJsland ten koste zal gaan van andere landen die willen toetreden.

„Er zal geen sprake zijn van een versnelde procedure voor IJsland”, zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt, wiens land op dit moment EU-voorzitter is.

Maar de gewone procedure kan in het geval van IJsland wel sneller worden doorlopen, zei hij. Dit omdat het land al economisch samenwerkt met de EU en deel uitmaakt van het Schengengebied, waarbinnen persoonscontroles zijn afgeschaft.