De zomervakantie is één grote hel

Barack Obama zegt het ook: lange zomervakanties zijn totaal achterhaald.

Laat mensen zelf kiezen wanneer ze op vakantie gaan, dat is veel eerlijker.

De zomervakantie is één grote hel, Illustratie Ruben L. Oppenheimer Oppenheimer, Ruben L.

Wat is de zomer toch erg. Het hele land komt piepend en krakend tot stilstand.

Natuurlijk, in de zomer kun je eindelijk weer eens in je eigen straat parkeren. Maar de reparatie van je dak of je wc ligt een maand stil, omdat alle bouwvakkers tegelijk op vakantie zijn.

De Tweede Kamer jakkert er eind juni allerlei belangwekkende besluitvorming doorheen, omdat de Kamerleden tot september weg zijn. Op de wegen staat iedereen tegelijk in de file naar overvolle, snikhete, campings waar je torenhoge prijzen betaalt, want hoogseizoen. De treinen zijn lekker kort, helaas ook als er toch nog af en toe evenveel mensen in mee moeten. Wil je een keer naar de kroeg, zijn al je vrienden weg.

Inderdaad, in suffe dorpen en steden is het lekker rustig op straat. Maar woon je in een enigszins toeristische trekpleister dan struikel je over de dagjesmensen met veel buggy’s, jengelende kinderen en witte kuiten. Want meer vakantie in eigen land door de crisis.

Op tv is het herhalingsseizoen weer begonnen compleet met stokoude speelfilms en ‘zomercolumns’. Alle gidsen en kranten staan vol met hetzelfde: Zomergasten. Wekenlang.

Schoolkinderen en dan vooral kinderen van allochtone afkomst lopen een leerachterstand op als ze zo lang uit het schoolritme zijn, zo klagen de Inspectie van het Onderwijs en de Onderwijsraad al jaren. Om nog maar te zwijgen over de zomerkranten waar niks in staat behalve zomerreeksen. De ‘ik ben afwezig tot eind augustus’- mailtjes van bijna iedereen die je benadert. De elk jaar terugkerende stukjes als deze, over de zomer. Scholen die in brand worden gestoken. Iedereen die aan je vraagt ‘of je deze zomer nog op vakantie gaat’.

Hoezo moet ik op vakantie?

Waarom moet iedereen tegelijk? En waarom zo lang?

Om de slechtst denkbare reden, namelijk omdat we dat nu eenmaal altijd al zo hebben gedaan. Typisch Nederlands.

De lange zomervakantie stamt uit de 19e eeuw toen kinderen in de zomer moesten helpen bij de oogst.

Voor de uitvinding van de airco was het ook wel een soort van praktisch dat kinderen met warm meer niet in een klas hoefden te zitten.

Prehistorische redenen dus voor de zomerstop. Prima redenen. Maar wat is anno 2009 in godsnaam nog het nut van de lange zomer?

Obama, de machtigste man van de wereld en Elco Brinkman, de bijna machtigste man van Nederland, zijn ook tegen.

Obama liet onlangs weten dat de ellenlange zomer gedateerd is en „inadequaat” om te voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Amerikaanse scholieren worden links en rechts ingehaald door die uit andere landen waar het schoolprestaties betreft – in Amerika is de zomervakantie voor kinderen zelfs nog langer dan in Nederland. Ouders moeten zich in bochten wringen om opvang voor hen te vinden omdat ze zelf maar tien dagen vakantie krijgen van hun baas. Dat moet anders, vindt Obama. Brinkman liet al in 1996 weten dat de bouwvak maar eens op de helling moest.

Laten we het nou gewoon eens gaan doen. Dan spreiden we de vakantie over het héle jaar. Mensen die lang willen, gaan lang op vakantie, en mensen die vaker kort willen, doen dat.

Het is toch veel eerlijker mensen zélf te laten kiezen wanneer ze op vakantie gaan? En is het niet beter voor het menselijk lichaam om een paar keer per jaar kort te rusten, in plaats van één hele lange periode?

Is het niet slecht voor bedrijven én voor besluitvorming als mensen zich na weken vrij weer helemaal van nul af moeten inwerken en moeten worden bijgepraat? Wat zou het jaarlijks schelen op ons bruto binnenlands product, die collectieve zomerlethargie? We weten het niet. Er is nooit een studie naar gedaan door CBS, SCP, CPB of wie dan ook. De PVV heeft nog geen onderzoek naar de kosten gevraagd.

Dus is er nu gewoon geen keuze. Iedereen is weg de komende weken. Het hele land komt piepend en krakend tot stilstand. Elk jaar weer.

De zomer móét.

Japke-d. Bouma is redacteur van nrc.next en kan deze zomer maar twee weken vrij nemen, want ze moet de chefs vervangen

    • Japke-d. Bouma