Daar kun je niet tegenop

Daar kun je niet tegenop VANCOUVER. Toen een megacruiseschip van rederij Princess Cruise Lines afgelopen zaterdag de haven van Vancouver binnenliep, bleek dat op de boeg een vinvis was gespietst. Het dier was in open zee door het schip geschept, zo werd gisteren bekend. De vinvis is met zijn 21 meter lengte de op één na grootste walvissoort ter wereld. Alleen de blauwe vinvis is groter (deze kan wel 33 meter lang zijn). Op de foto is een duiker bezig touwen aan het dode dier vast te maken, zodat het kan worden weggesleept. De rederij snapt niet hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Het heeft strenge richtlijnen voor het geval er walvissen in de buurt zijn. „Dan varen we een andere route en verminderen we de snelheid”, aldus een verklaring van Princess Cruise Lines. De kapitein merkte pas dat de vinvis op de boeg zat, nadat hij de haven was binnengevaren. Het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen gaat een autopsie op het dier laten uitvoeren om te kijken wat er precies is gebeurd. In Vancouver is het momenteel ‘whale watching’-seizoen (van 1 april tot 1 oktober). Dat is het seizoen waarin veel toeristen walvissen komen kijken. In de haven van Vancouver waren dan ook veel mensen verzameld om de ondergang van de vinvis te bekijken. De walvis is later op de dag met behulp van twee sleepboten van de boeg afgehaald en per boot naar de wal gebracht. Volgens een woordvoerder van het ministerie komen botsingen met walvissen wel vaker voor, maar gebeurt het zelden dat een walvis aan de boot blijft hangen. Afspraken en speciale scheepsroutes moeten de botsingen zoveel mogelijk voorkomen. Foto Darryl Dyck/AP A diver secures ropes around the carcass of a whale lodged at the bow of a Princess Cruise Lines ship so it could be removed with a tug boat in Vancouver, B.C., on Saturday July 25, 2009. The whale was discovered after the ship docked in Vancouver after traveling from Alaska. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck) AP

Toen een megacruiseschip van rederij Princess Cruise Lines afgelopen zaterdag de haven van Vancouver binnenliep, bleek dat op de boeg een vinvis was gespietst. Het dier was in open zee door het schip geschept, zo werd gisteren bekend.

De vinvis is met zijn 21 meter lengte de op één na grootste walvissoort ter wereld. Alleen de blauwe vinvis is groter (deze kan wel 33 meter lang zijn). Op de foto is een duiker bezig touwen aan het dode dier vast te maken, zodat het kan worden weggesleept.

De rederij snapt niet hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Het heeft strenge richtlijnen voor het geval er walvissen in de buurt zijn. „Dan varen we een andere route en verminderen we de snelheid”, aldus een verklaring van Princess Cruise Lines. De kapitein merkte pas dat de vinvis op de boeg zat, nadat hij de haven was binnengevaren. Het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen gaat een autopsie op het dier laten uitvoeren om te kijken wat er precies is gebeurd.

In Vancouver is het momenteel ‘whale watching’-seizoen (van 1 april tot 1 oktober). Dat is het seizoen waarin veel toeristen walvissen komen kijken. In de haven van Vancouver waren dan ook veel mensen verzameld om de ondergang van de vinvis te bekijken. De walvis is later op de dag met behulp van twee sleepboten van de boeg afgehaald en per boot naar de wal gebracht.

Volgens een woordvoerder van het ministerie komen botsingen met walvissen wel vaker voor, maar gebeurt het zelden dat een walvis aan de boot blijft hangen. Afspraken en speciale scheepsroutes moeten de botsingen zoveel mogelijk voorkomen.