Contador is in alle opzichten superieur

Alberto Contador toonde drie weken lang geen moment van zwakte en won zijn tweede Tour. De vraag is waar hij in 2010 rijdt: Astana, Caisse d’Epargne of een nieuw team?

Alberto Contador (links) op het podium met Lance Armstrong. Per ongeluk werd eerst het Deense volkslied ingezet voor de Spanjaard. Foto AFP The winner of 2009 Tour de France cycling race, Kazakh cycling team Astana (AST)'s leader Alberto Contador of Spain (L) takes his trophy on the podium as his teammate and third placed in the overall standings, seven-time Tour de France winner and Kazakh cycling team Astana (AST)'s Lance Armstrong of the United States, looks on on July 26, 2009 on the famous Champs-Elysees Avenue in Paris, at the end of the 160 km and last stage run between Montereau and Paris Champs-Elysees. AFP PHOTO PATRICK HERTZOG AFP

Alle tegenstanders verpulverd in de bergen, de olympisch kampioen verslagen in een tijdrit, drie weken lang geen moment van zwakte. Alberto Contador, die gisteren zijn tweede Ronde van Frankrijk won, vestigde zich tussen de groten van de wielersport.

Bij zijn eerdere zeges in de Tour (2007), Giro en Vuelta (beide 2008) toonde de Spanjaard nog tekenen van kwetsbaarheid. In de Tour van 2009 was hij superieur. Maar na afloop ging het minder over de unieke kwaliteiten van de kampioen dan over zijn relatie met de kampioen uit het verleden, ploeggenoot Lance Armstrong. „Het was gecompliceerd”, gaf Contador (26) toe. „Fysiek en mentaal was deze Tour heel zwaar.”

Toen Armstrong in september 2008 zijn comeback aankondigde, na drie jaar afwezigheid, had Contador zijn contract bij Astana net met twee jaar verlengd. Blij was hij niet. Maar op elke provocatie van de recordwinnaar van de Tour, die won van 1999 tot en met 2005, antwoordde hij met een serene glimlach. Armstrong kreeg deze Tour zelfs met steun van vriend en ploegleider Johan Bruyneel zijn Spaanse ploeggenoot niet in problemen. Dat had het duo kunnen weten. Geef El Pistolero weerstand en hij wordt alleen maar sterker. The story of his life.

Als opgroeiend jochie in Pinto, een klein stadje onder Madrid, staat alles in het teken van zijn zes jaar jongere broertje Raul, die wordt geboren met een hersenverlamming en kan lopen noch praten. Alberto speelt de zorgen van zich af op het voetbalveld en wat later op de fiets. In de Tour van 2007 draagt hij de ritzege op Plateau de Beille op aan Raul.

Geen geld voor een nieuwe fiets, familie en vrienden moeten verlaten voor een carrière als renner, honderden keren zeven uur in een rokerige treincoupé naar zijn ploeg Iberdola in het Baskenland, samen met vriend en huidige ploeggenoot Jesus Hernandez op een kamertje vijfhoog in Zumarraga. Contador blijft vechten en slaagt. Hij wordt Spaans kampioen tijdrijden onder 23 jaar in 2002 en verdient een profcontract bij ONCE.

Op 12 mei 2004 valt hij zomaar van de fiets in de Ronde van Asturië. Hersenbloeding, vijf uur lang geopereerd, kantje boord in leven gebleven. In een rolstoel leest hij de biografie van Armstrong. „Ooit was Lance mijn idool”, zei hij deze Tour in Verbier, waar hij de rit won en de gele leiderstrui pakte. Mooiste zege? Welnee. „Dat zal voor altijd mijn ritzege zijn in de Tour Down Under 2005.” Zijn comeback na de hersenbloeding.

Ploegleider Manolo Saiz blijkt in mei 2006 betrokken bij het Spaanse bloeddopingschandaal Operacion Puerto. In de dossiers staan ook de initialen A.C. Contador mist dat jaar de Tour, vertrekt naar de Discoveryploeg van eigenaren Bruyneel en Armstrong en keert in 2007 terug in Frankrijk. Hij wint, nadat Michael Rasmussen door zijn ploeg Rabobank uit de wedstrijd is gehaald.

Astana, waar hij vorig jaar tekende in het spoor van Bruyneel, mag niet starten in de Tour van 2008 en mag pas op de valreep meedoen aan de Giro. Contador stapt van het strand op de fiets, pakt de eindzege en schiet op de streep in Milaan zijn ‘pistool’ van duim en wijsvinger leeg op de Tourdirectie. Weerstand in de eigen ploeg als Bruyneel beslist dat hij het kopmanschap in de Vuelta moet delen met Levi Leipheimer. Geen vraag wie er wint.

Comeback van Armstrong? Contador traint in de winter harder dan ooit, doet veel intervallen en blijkt nog genoeg marge te hebben om zijn tijdrit te verbeteren. Armstrong en Bruyneel vechten in hun eigen belang een machtsstrijd uit met de Kazachse sponsors van Astana, waardoor de ploeg pas na bemiddeling van de Nederlandse oud-renner Rini Wagtmans op het nippertje de Tourstart haalt. Volgende tegenslag: Bruyneel passeert zijn landgenoot Benjamin Noval voor de Tourploeg. „Er zijn clans bij Astana”, zegt Noval. „De sfeer in de ploeg is verslechterd sinds de komst van Armstrong, Bruyneel kiest partij voor hem.” Contador verscherpt slechts zijn focus.

Vanaf de start in Monaco slaat hij als een ware killer toe op de momenten dat het moet. Winst op alle concurrenten in de openingstijdrit. Rustig blijven na tijdverlies in rit drie, een felle speldenprik op Arcalis. Tactische kritiek van Armstrong en Bruyneel? Als een luipaard rustig afwachten en meedogenloos aanvallen op de klim naar Verbier in de eerste Alpenrit. Veroordeelt Bruyneel zijn demarrage op de Colombière? De volgende dag een demonstratie van klasse met winst in de tijdrit.

Na drie zware weken Tour oogt Contador op de slotpersconferentie alsof hij net terug is van een strandvakantie. Geen spoor van zweet of lijden. „Hij krijgt een standbeeld van platina in Astana”, zegt Wagtmans, sinds 1992 vertegenwoordiger van de Kazachse wielerbond. „De Nederlandse tv-maker Bert van der Veer gaat een mooie documentaire over hem maken. We willen het liefst dat hij zijn contract met drie jaar verlengt.”

Nadat Armstrong en Bruyneel tijdens de Tour luidruchtig hun vertrek aankondigden, zien de Kazachstanen Contador als garantie voor de toekomst. In een ploeg met hun nationale held Aleksandr Vinokoerov, die deze week zijn comeback zal aankondigen na een dopingschorsing. Maar de Tourwinnaar heeft alternatieven: Caisse d’Epargne of een nieuwe ploeg die volgens Spaanse media wordt opgezet door autocoureur Fernando Alonso. „Ik praat pas na de Tour over mijn toekomst”, zei Contador na de rit naar de Ventoux. Ook in dit opzicht toont hij zich superieur aan Armstrong en Bruyneel.

    • Maarten Scholten