China boos wegens ontvangst Kadeer

Tot groeiende ergernis van China ontvangen bevriende landen als Australië en Japan Rebiya Kadeer, de „moeder van alle Oeigoeren”. Het Chinese ongenoegen is op diplomatieke wijze en door digitale acties kenbaar gemaakt. Eerder deze maand vielen volgens officiële cijfers bijna tweehonderd doden bij rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in de provincie Xinjiang.

Drie Chinese filmmakers hebben hun films teruggetrokken van het Internationale Filmfestival van Melbourne. Tijdens de opening zaterdag plaatsten nationalistische Chinese internetters de rode vlag op de website van het festival. Aanleiding is de komst van Kadeer, leider van het Wereld Oeigoeren Congres, naar Melbourne. Op het festival is haar documentaire 10 Conditions Of Love gisteren in première gegaan.

Zowel tegen haar komst als de vertoning van de documentaire heeft Peking geprotesteerd bij de Australische regering. Dat was blijkbaar voor Chinese internetters het signaal om in te breken in de website. Als gevolg was de website moeilijk bereikbaar en verliep de kaartverkoop moeizaam. Ook ontving het festival honderden e-mails met de eis dat de documentaire wordt ingetrokken en Kadeer geen toegang tot Australië krijgt.

De Chinese filmmakers Jia Zhangke, Zhao Liang en Tang Xiaobai schreven aan het festival dat Kadeers organisatie Xinjiang wil afscheiden van China: „Het past niet om iemand die anti-Chinese activiteiten onderneemt een platform te geven.’’

Misschien nog meer aanstoot geeft in China het nieuws dat Kadeer ook Japan aandoet. „Hoe zou Japan het vinden als het brein achter een misdrijf in een derde land als gast zou worden ontvangen?”, vroeg de Chinese ambassadeur in Tokio zich vandaag af. Bedoeld of onbedoeld verzekerde hij Kadeer daarmee van publiciteit.