Brazilië en Paraguay beëindigen ruzie

ASUNCIóN. Brazilië gaat Paraguay drie keer zoveel geld betalen voor energie die wordt opgewekt door een hydro-elektrische dam Itaipu op de Braziliaans-Paraguayaanse grens. Hiermee komt er een einde aan een langlopende ruzie tussen beide landen. Volgens het akkoord gaat Brazilië 360 miljoen dollar per jaar betalen voor de energie van de dam, die beide landen gezamenlijk beheren. Het akkoord is een overwinning voor de Paraguayaanse president Fernando Lugo. De linkse president had tijdens de verkiezingen campagne gevoerd met de belofte om meer inkomsten te krijgen uit de dam. Het gezamenlijke project begon in de jaren tachtig. Paraguay, een van de armste landen van Latijns-Amerika, gebruikt slechts 5 procent van de energie die door de dam wordt opgewekt en was verplicht om de rest voor een onredelijke prijs te verkopen aan Brazilië.