boekberichten

Boekengigant verdacht van ‘Big Brother-praktijken’

De internetboekhandel Amazon verwijderde zonder toestemming elektronische edities van 1984 en Animal Farm van George Orwell uit de Kindle-databases van zijn klanten, zo meldt The Bookseller. Een kindle is een apparaat dat digitale boeken kan weergeven op elektronisch papier door middel van digitale inkt. De zaak lokt een storm van protest uit in de VS en via Twitter. Amazon werd openlijk beticht van Big Brotherpraktijken. De reden dat de twee titels verwijderd werden is omdat de uitgever niet over de elektronische rechten van de twee boeken beschikte. Op afstand werden de boeken verwijderd (de Kindle staat in draadloze verbinding met Amazon). De klanten kregen hun aankoopbedrag terug. The New York Times achterhaalde dat Amazon in strijd handelt met zijn eigen ‘service agreement’ voor de Kindle, waarin zou staan dat het bedrijf niet het recht heeft om bestellingen te verwijderen na verkoop. Amazon zegt dat het niet meer zonder toestemming boeken van de Kindle zal verwijderen. (DL)

Bubblegum-popsongvoor Marcel Proust

De Franse chanteuse Pascale Borel eert de Franse auteur Marcel Proust met een bubblegum-popsong. Borel, voormalige zangeres van de groep Mikado, zingt in ‘J’aime tellement Proust’ over haar liefde voor de auteur. Het nummer is geschreven in samenwerking met Jérémie Lefebvre, romancier en musicus, die het volgende album van Lio produceert. De clip zit vol referenties aan het Proustuniversum met Illiers-Combray, Sarah Bernhardt en Robert de Montesquiou. (DL)

Het Vaticaan prijst Oscar Wilde

Het Vaticaan heeft het maar druk met het herwaarderen, en ze doen het steeds sneller. Moest Galilei nog zo’n vier eeuwen wachten voor hij zijn heilige gelijk kreeg, Oscar Wilde is na ruim een eeuw al goed voor vergoelijkende woorden, zo berichtte The Guardian. (En met het recente nihil obstat voor de nieuwe Harry Potter-verfilming, lijkt het erop dat men in Rome de actualiteit bijhoudt). Het zal een lastige afweging geweest zijn tussen Wildes homoseksualiteit en zijn (late) bekering tot het katholicisme, maar volgens een bespreking van een boek over Wilde door Paolo Gulisano, was Wilde toch vooral een moreel mens: ‘iemand die de moderne wereld glashelder wist te analyseren, zowel de goede als de slechte kanten.’ Volgens het huisorgaan van Rome, L’Osservatore Romano kan Wilde’s moeizame leven gezien worden als een zoektocht naar het beloofde land, ‘een weg die hem leidde naar zijn bekering tot het Katholicisme, een religie die – zoals hij in een van zijn meer paradoxale aforismen vaststelde – alleen geschikt was voor heiligen en zondaars; voor respectabele mensen volstaat de Anglicaanse Kerk.’ (TJ)

Campert geëerd met dichtbundel

Volgende week dinsdag wordt de Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert tachtig jaar. Ter ere hiervan zal Poëzie is een daad, een poëtische ode aan Campert in 80 gedichten, verschijnen. Onder anderen Gerrit Kouwenaar, Bernlef, Ramsey Nasr Kees van Kooten, Jules Deelder, Anna Enquist, Joost Zwagerman en Tommy Wiering werkten aan deze bundel mee. Ook van Simon Vinkenoog is nog vertegenwoordigd met het gedicht ‘Ik heb, tot mijn schadelijke schande’. (DL)

M.m.v. Dirk Leyman en Toef Jaeger

Zie ook: papierenman.blog- spot.com en nrcboeken.nl