Avignon loopt weg bij Simons

Uitvoering van ‘Casimir et Caroline’ van Johan Simons en NT Gent in Avignon, 22 juli. Foto AFP Belgian Wim Opbrouck (2ndL) performs in "Casimir et Caroline" directed by Belgian Johan Simons and Paul Koek on July 22, 2009 in Avignon, southern France, as part of the 63rd Avignon International Theatre festival. AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

De eervolle programmering van Casimir en Caroline als een van de hoofdvoorstellingen op het theaterfestival van Avignon heeft regisseur Johan Simons geen succes opgeleverd.

Afkeurende reacties uit het publiek en negatieve recensies bepaalden de voorstellingen in het Cour d’Honneur van het pauselijk paleis. De première op donderdag werd kort onderbroken door een toeschouwer die zijn voortijdige vertrek met afkeurend schelden begeleidde. Ook de dagen erna verliet een deel van het publiek de voorstelling voor het einde.

De eigentijdse versie van het crisistheater van Ödön van Horvath uit 1932, waarvoor Simons samenwerkte met muzikant Paul Koek om een grote plaats in te ruimen voor live rockmuziek, wordt als derde en laatste stuk gespeeld op het belangrijkste podium van de 63ste editie van het Festival van Avignon. De laatste opvoering op de afsluitende avond, overmorgen, wordt rechtstreeks uitgezonden op tv-zender Arte.

Recensenten klagen over het decor, met onder meer een 18 meter hoge stellage, een geparkeerde auto aan de rand een in neon oplichtend huisje. „Ineengeflanst”, volgens Le Monde. „Te groot, en doorspekt van overbodige elementen”, volgens Libération. Tegen het weekblad Télérama zei Simons dat het Cour d’Honneur, met zijn 2.000 toeschouwers, erom vroeg: „Daar moet je zo’n decor wel hebben.”

Meer lof is er voor de acteurs van de theatergroepen NT Gent en de Veenfabriek uit Leiden. Wim Opbrouck (Casimir) en Els Dottermans (Caroline) krijgen lof, onder meer omdat zij ouder en rijper zijn dan in het oorspronkelijke stuk. Verscheidende recensenten merken op dat de acteurs de moeite hebben genomen hun prestatie in het Frans te leveren.