Akropolis museum schrapt scene film na protesten kerk

Athene, 27 juli. - Het onlangs geopende Akropolis museum in Athene heeft onder druk van de Griekse minister van Cultuur een scène uit een animatiefilm voor bezoekers geschrapt. In het door de Frans-Griekse regisseur Constantin Costa-Gavras gemaakte fragment verwoesten christenen in lange gewaden delen van het Parthenon. De scène is gebaseerd op goed gedocumenteerde incidenten tijdens het Byzantijnse tijdperk toen christenen regelmatig oude, heidense tempels sloopten. De Griekse Orthodoxe kerk meent dat in de film priesters het antieke heiligdom slopen en protesteerde daartegen bij de minister. Volgens Costa-Gavras waren zwarte gewaden destijds echter een normale dracht en heeft hij geen priesters afgebeeld. De regisseur spreekt van censuur en wil dat zijn naam van de titelrol verdwijnt. Volgens museumdirecteur Dimitris Pantermalis zijn er slechts twaalf seconden geschrapt en betreft het ”geen censuur, maar is het een manier om misverstanden te voorkomen.”