Winst Tories in Norwich nieuwe tegenslag Brown

De Britse Conservatieve Partij heeft de eerste tussentijdse verkiezing voor het Lagerhuis sinds het recente declaratieschandaal gewonnen. De kandidaat van de Tories in het district Norwich North, de pas 27-jarige Chloe Smith, versloeg haar Labour-rivaal Chris Ostrowski met een comfortabele voorsprong van ruim 7.000 stemmen.

Het verlies betekent een nieuwe tegenslag voor Labour-premier Gordon Brown, die inmiddels een reeks nederlagen op zijn naam heeft staan, zowel bij tussentijdse Lagerhuisverkiezingen als bij lokale verkiezingen. Ook bij de Europese verkiezingen van begin juni presteerde zijn partij slecht. Uiterlijk volgend voorjaar moeten er nieuwe Lagerhuisverkiezingen worden gehouden.

Commentatoren achten het onwaarschijnlijk dat Brown op grond van het resultaat in Norwich opnieuw in acute problemen raakt. Begin vorige maand overleefde Brown ternauwernood een kabinetscrisis, toen ettelijke ministers ontslag namen.

Labour lijkt sterker dan andere partijen geraakt door het declaratieschandaal. Dit brak uit, toen in mei bleek dat veel Lagerhuisleden al jaren van alles als onkosten voor hun tweede woning in rekening brachten.

Het was op Browns gezag dat het zittende Lagerhuislid Ian Gibson uit Norwich de wacht werd aangezegd. Hij had voor een gering bedrag zijn tweede woning in Londen, die hij met overheidssteun had verkregen, verkocht aan zijn dochter. Gibson stond overigens bekend als een integere en competente parlementariër en veel inwoners van Norwich meenden dat hij ten onrechte tot zondebok werd gemaakt, terwijl veel anderen met meer dubieuze declaraties de dans ontsprongen.

Toen Gibson hoorde dat hij bij de volgende verkiezingen geen kandidaat voor Labour meer kon zijn, stapte hij meteen op. Daardoor werd de tussentijdse verkiezing nodig. Tot overmaat van ramp voor Labour kreeg haar nieuwe kandidaat Ostrowski deze week de Mexicaanse griep, waardoor hij zijn laatste verkiezingsbijeenkomsten moest afzeggen.