wetenschap brieven

Wetenschapsbijlage 11-07-09

Duivenonderzoek

Het artikel ‘Duif kan leren wat mooi is’ (Wetenschapsbijlage, 11 juli) brengt de ontaarding van de mensheid weer eens in beeld. Het misbruik van dieren kent geen grenzen. Als het gaat om ziekten, dan is elk excuus geoorloofd.

Maar in het artikel over de proeven met duiven gaat het niet eens meer over ziekte, maar over mooi en lelijk!

Beschreven wordt hoe duiven voor de proef in een kooi of hokje zitten. (Skinner-box) Voor het goede doel worden ze ondervoed gehouden, tot op 80 procent van hun normale gewicht.

Wie kritiek heeft op dierproeven, wordt direct om de oren geslagen met de (vermeend) vele regels en voorschriften op dit gebied, en zelfs met ethische commissies die toestemming moeten geven. Dit onderzoek illustreert helder hoezeer dit toezicht een wassen neus is.

Zo mogelijk nog onbegrijpelijker is dat aan dit onderzoek (overheids)geld uit gegeven wordt.

Babette Slootweg

Haarlem

Wetenschapspagina 16-07-09

Geheugen foetus

Met interesse heb ik het artikel gelezen met de kop: ‘Foetus onthoudt gezoem en getril’. Mijn geboortedatum is 2-2-45. De plaats waar ik geboren werd: Den Haag. Hongerwinter. (Tweede Wereldoorlog). Een groot deel van mijn leven ben ik panisch geweest voor onverwachte en heftige geluiden, met name vliegtuigen scoorden hoog. Wanneer ik in bed lag en er kwam een vliegtuig over, werd ik wakker, angstig wachtend of het ding niet naar beneden zou storten. Pas wanneer het geluid duidelijk wegebde en ik er zeker van was dat het ‘gevaar’ verdwenen was, zakte de paniek. In de periode voor mijn geboorte werd Den Haag geteisterd door V1 en V2 raketten die uit koers raakten, mijn moeder heeft uitermate angstige ervaringen gehad. Veel later in mijn leven ben ik voorzichtig een verband gaan leggen tussen het dreigende lawaai van die raketten en mijn eigenlijk ‘nergens’ op gebaseerde angst voor vliegtuigen.

M. van den Bosch-Duitemeijer

Per e-mail

Reacties op de inhoud van deze bijlage gaarne binnen 14 dagen naar wetenschap@nrc.nl