Voorlopig eind aan zwempakkencrisis

Supersnelle zwempakken worden verboden, maar op de WK in Rome zal het, vanaf morgen, nog één keer wereldrecords regenen.

Een verdere escalatie van de ‘pakkencrisis’ in de zwemwereld is afgewend met het ophanden zijnde verbod op het dragen van prestatie bevorderende zwemkleding, maar zwemmers en coaches zullen er nog jaren aan worden herinnerd.

Vanaf 2010 keert de zwemsport terug naar de ‘ouderwetse’ zwembroek voor mannen en badpakken voor vrouwen, waarbij de kleding van textiel moet zijn gemaakt, en de pakken niet verder mogen reiken dan de knie. Volgende week wordt in detail bekend aan welke eisen de wedstrijdkleding in de toekomst moet voldoen.

De opluchting over het naderende einde van het polyurethaantijdperk was te voelen in het imposante Foro Italico in Rome, waar morgen de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) beginnen. Niemand in de zwemtop zag nog toekomst in een verdere evolutie van kunstmatig ‘opgepompte’ records als gevolg van materialen die geen water doorlaten en het drijfvermogen van de zwemmers verhogen. „Ik ben er blij mee”, zei zwemlegende Michael Phelps, veertienvoudig Olympisch kampioen.

Met het besluit krijgen de WK van ‘Roma 2009’ een status aparte in de zwemgeschiedenis. Alle supersnelle fast suits van Speedo, Adidas, Arena, Jaked of Blueseventy zijn komende week immers nog toegestaan. Op voorhand staat vast dat het nog één keer wereldrecords zal regenen; sinds het uitbreken van de ‘pakkencrisis’, in februari 2008, werden er 130 gebroken.

De vraag is welke waarde de zwemmers nog aan hun prestaties van het evenement in Rome zullen hechten. Velen lachten hun eigen prestaties de afgelopen maanden al weg, uit ongeloof over de ‘progressie’ die zij plotseling hadden gemaakt. Maar in elk geval kunnen alle zwemmers over hetzelfde materiaal beschikken, al zijn sommige pakken pas sinds een dag verkrijgbaar.

Maar door de nieuwe regels is de kans groot dat elk record dat vanaf morgen wordt verbeterd nog jaren in de boeken zal blijven staan. „Dat heb ik er graag voor over”, zei de Nederlandse bondscoach Jacco Verhaeren, één van de grote tegenstanders van de ‘pakkenoorlog’, de afgelopen maanden meer dan eens.

De vraag is wel wat er moet gebeuren met alle records die de pakkenoorlog van 2008-2009 heeft opgeleverd. De kans is klein dat records met terugwerkende kracht zullen worden geannuleerd, alleen al omdat nooit officieel is bijgehouden in welk pak zwemmers de afgelopen maanden hebben gezwommen.

Een interessant voorstel kwam gisteren van de Amerikaanse zwembond, die haar hele gewicht gebruikte om FINA tot afschaffing van de snelheidspakken te dwingen. Hoofdcoach Mark Schubert wil dat alle records die sinds februari 2008 zijn gezwommen, worden voorzien van een asterisk en het predicaat dat zij tot stand zijn gekomen met ‘kunstmatige hulp’. FINA heeft voor dat probleem voorlopig nog geen oplossing.

    • Rob Schoof