Voor en na de knal

Voor en na de knal wetenschap in beeld De uitbarsting van de Sarytsjev-vulkaan, ten noordoosten van Japan, gaf rode strepen in de Nederlandse lucht. Vliegverkeer werd omgeleid om de askolom te mijden. De satellietfoto rechts is gemaakt op 30 juni van dit jaar, kort na de eruptie, de eerste in twintig jaar. De foto links is twee jaar oud. Let op: vegetatie is hier rood of roodbruin ingekleurd. Het bruin in de noordwesthoek op de foto rechts laat dus zien dat begroeiing door de uitbarsting is weggevaagd. Het lijkt er ook op dat de kustlijn in het noordwesten een beetje is uitgebreid. En op de foto na de eruptie is de sneeuw geheel verdwenen. Deze vulkaan is onderdeel van de Koerilen, een eilandenboog van zeker honderd vulkanen tussen Japan en Kamtsjatka. Rusland en Japan ruziën erover sinds de Tweede Wereldoorlog. De Koerilen zijn onderdeel van de vulkanische Ring van Vuur rond de Stille Oceaan. Vulkanen ontstaan er door het wegduiken van de bodem van de Stille Oceaan, in noordwestelijke richting, onder de zeebodem voor de kust van Siberië. Beide stukken zeebodem drijven op stroperig gesteente diep in de aarde. Als de bodem van de Stille Oceaan de diepte in zakt, wordt hij opgewarmd. Als hij heet en explosief genoeg is, komt hij weer naar de oppervlakte als heet vloeibaar gesteente (magma) dat kegelvormige vulkanen vormt. Bij elke uitbarsting worden deze bedekt door een nieuwe laag van gestold magma. Nasa

De uitbarsting van de Sarytsjev-vulkaan, ten noordoosten van Japan, gaf rode strepen in de Nederlandse lucht. Vliegverkeer werd omgeleid om de askolom te mijden.

De satellietfoto rechts is gemaakt op 30 juni van dit jaar, kort na de eruptie, de eerste in twintig jaar. De foto links is twee jaar oud.

Let op: vegetatie is hier rood of roodbruin ingekleurd. Het bruin in de noordwesthoek op de foto rechts laat dus zien dat begroeiing door de uitbarsting is weggevaagd. Het lijkt er ook op dat de kustlijn in het noordwesten een beetje is uitgebreid. En op de foto na de eruptie is de sneeuw geheel verdwenen.

Deze vulkaan is onderdeel van de Koerilen, een eilandenboog van zeker honderd vulkanen tussen Japan en Kamtsjatka. Rusland en Japan ruziën erover sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Koerilen zijn onderdeel van de vulkanische Ring van Vuur rond de Stille Oceaan. Vulkanen ontstaan er door het wegduiken van de bodem van de Stille Oceaan, in noordwestelijke richting, onder de zeebodem voor de kust van Siberië. Beide stukken zeebodem drijven op stroperig gesteente diep in de aarde. Als de bodem van de Stille Oceaan de diepte in zakt, wordt hij opgewarmd. Als hij heet en explosief genoeg is, komt hij weer naar de oppervlakte als heet vloeibaar gesteente (magma) dat kegelvormige vulkanen vormt. Bij elke uitbarsting worden deze bedekt door een nieuwe laag van gestold magma.