Volvo-fabriek in Gent krijgt 198 mln steun

Vlaanderen gaat de autofabriek van Volvo in Gent steunen met een garantie van 198 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft daar gisteren de goedkeuring voor gegeven.

Met de garantie kan de Volvo-fabriek een lening krijgen van de Europese Investeringsbank, de EIB. De garantie dekt 90 procent van de lening.

Met de garantie kunnen de 3.800 werknemers van de Volvo-fabriek in Gent waarschijnlijk aan de slag blijven. Daarmee ziet hun toekomst er beter uit dan die van de 2.400 werknemers van de Opel-fabriek in Antwerpen. Die gaat waarschijnlijk dicht, zo maakte de Vlaamse minister-president Kris Peeters gisteren bekend. De twee partijen die nog in de race zijn om Opel te kopen, hebben dat volgens Peeters aangegeven. Hij hoopt op hulp van de Europese Commissie om de fabriek open te houden.

Tussen Volvo en de Vlaamse regering vonden de afgelopen maanden intensieve onderhandelingen plaats over de garantie voor de Gentse fabriek. Zijn toekomst zou in het gedrang komen als de garantie niet zou worden toegekend, zo had de Zweedse autobouwer laten weten.

De lening van de EIB is bedoeld voor de fabricage van de S60 sedan, en de sportieve V30, die naar verwachting over ruim een jaar op de markt komt.

Volvo is daarnaast ook in overleg met de Zweedse staat over een lening van 200 miljoen euro. Dat geld is bedoeld voor projecten in Zweden.