Vijfde ritzege voor Cavendish nog geen record

In 1976 won Freddy Maertens in één Tour de France acht etappes, en alle in de sprint. Mark Cavendish – in deze Tour overladen met superlatieven – zal de Belg voorlopig niet evenaren. De Brit bracht gisteren in Aubenas door een weliswaar indrukwekkende zege in de massasprint zijn totaal in één Tour op vijf. Maar Maertens blijft ongrijpbaar.

Maertens werd in het jaar van zijn record, dat hij deelt met Charles Pélissier (1930) en Eddy Merckx (1970 en ’74) ook winnaar van het puntenklassement. De groene trui zal in deze Tour hoogstwaarschijnlijk niet voor Cavendish zijn. Die gaat naar de Noor Thor Hushovd, die zijn punten bijeen sprokkelde door naast één ritzege ook een aantal tussensprints te winnen. Maertens werd ook in 1978 en 1981 winnaar van het puntenklassement. De Belg won bovendien in 1977 het eindklassement van de Ronde van Spanje, mede door dertien van de negentien ritten te winnen. Maertens leidde het klassement van de Vuelta van de eerste tot de laatste dag.

Het zal ’s werelds beste sprinter van dit moment, de 24-jarige Cavendish, een zorg zijn wat in het verleden door Maertens in de jaren zeventig en tachtig of eerder door André Darrigade (vijfmaal) in de jaren vijftig bijeen werd gesprint. Hij wordt intussen door menigeen in de wielersport aanbeden, en zal volgend jaar zeker weer een groot aantal ritzeges willen behalen. Vooralsnog is zijn grote doel morgen winst op de Champs-Elysées in Parijs. Dat zou een mooie afsluiting zijn. Vorig jaar, bij zijn Tourdebuut, won hij vier ritten.

Johan Museeuw won in totaal zeven etappes, verdeeld over zeven ronden van Frankrijk. De Belg, vijf jaar geleden gestopt, was in Aubenas diep onder de indruk van de sprintkracht van Cavendish. „Hij is vooral sterk en op de laatste meter kan hij nog versnellen. Dat kon Maertens ook. Het zou spijtig zijn als Cavendish niet de groene trui wint. Die is bedoeld voor de beste sprinter. En dat is Hushovd niet.”

Cavendish maakte het weer goede voorbereidingswerk van zijn team in de negentiende rit perfect af. De ploeggenoten pakten de vluchters Alessandro Ballan en Laurent Lefèvre terug en lanceerden toen hun beste sprinter. Rabobank had hetzelfde scenario, met Oscar Freire. Maar die kwam er in het sprintgeweld niet aan te pas.

Lance Armstrong toonde zich in de bochtige laatste kilometers alert. Hij sloop met de sprinters en hun gangmakers mee, werd twaalfde en maakte zo vier seconden goed op de renners in de top van het klassement. Every second counts, heet het tweede boek van Armstrong. Ook in deze Tour, vandaag op de Mont Ventoux, telt elke seconde. Hij moet en zal zijn derde plaats in het klassement behouden. Dat is Lance Armstrong, bijna 38 jaar, maar nog altijd begerig.

Lees na de finish op de Ventoux een verslag, en het weblog van volger Guus van Holland op nrc.nl/tour.

    • Guus van Holland